Overfalt og kalt «svarting» på åpen gate

I to forskjellige hendelser skal Maya (22) og Halat (20) ha blitt fysisk angrepet og skjelt ut i Munkegata i Trondheim.

Maya Saleh (22) ble angrepet og utskjelt av en kvinne i Munkegata fordi hun var utlending. Kvinnen gikk til fysisk angrep på Saleh, og en tredjeperson måtte få kvinnen vekk fra henne. 

Saken oppdateres.

Maya Saleh (22) og Halat Hassan Mohammad (20) forteller at de føler seg utrygge når de går alene i Trondheim etter hendelsene, som skjedde med mindre enn én ukes mellomrom.

Saleh forteller at hun har merket en annen stemning etter trippeldrapet i Sogn og Fjordane, der en asylsøker drepte tre personer.

- Det har blitt mer intenst. Hver gang en slik hendelse skjer, og det er en utlending som står bak, merker jeg at folk blir mer skeptiske til meg i en periode. Jeg tror kanskje bussdrapene hadde noe med dette å gjøre, sier Saleh.

Ropte «Svarting»

Det var mandag kveld rundt klokken 23 at Maya Saleh sto ventet på bussen i Munkegata. Hun hadde vært innom Kiwi-butikken litt lenger ned i gata og var på vei hjem for kvelden, da en kvinne plutselig skal ha begynt å rope til henne.

- Først ropte hun «svarting». Jeg tenkte at hun var full, og valgte å ignorere henne. Men hun kom nærmere og nærmere, og plutselig var hun like bak meg. Da begynte hun å dytte på meg og sa at det er sånne som meg som er grunnen til at folk er fattige og bor på gata i Norge, forteller Saleh.

Gikk til angrep

Saleh kommer opprinnelig fra Syria, men kom til Norge som kvoteflyktning da hun var elleve år gammel. Familien bor i Arendal, men Saleh har de siste tre årene studert statsvitenskap i Trondheim. Hun sier hun aldri har opplevd noe lignende.

- Det var tydelig at kvinnen kom bort til meg på grun av hudfargen min. Hun sa hele tiden at utlendinger utnytter Nav og at vi innvandrere stjeler penger. Så begynte angrepene å bli mer personlig. Hun sa stygge ting om familien min. Jeg ble opprørt og sa at dette er mitt land. Da begynte hun bare å herme etter meg. Samtidig ble dyttingen hardere, og hun forsøkte å klore meg i ansiktet. Da måtte jeg sette fra meg bæreposene og forsvare meg, sier Saleh.

Spyttet på og lugget

Kun få dager tidligere skal det ha skjedd et lignende overfall i Munkegata. Halat Hassan Mohammad forteller at hun ble angrepet og utskjelt av en kvinne torsdag uken før.

- Jeg var ferdig på jobb klokken ni, og gikk alene i gata. Plutselig begynte en kvinne å snakke engelsk til meg. Jeg spurte om hun kunne snakke norsk. Da begynte hun å si «Du kaller nordmenn horer». Jeg sa at, nei, det gjør jeg ikke. Da spyttet hun på meg, og kalte meg «jævla hore». Så begynte hun å skylde på meg for bussdrapene på Vestlandet, forteller Mohammad.

Hun forsøkte å komme seg vekk fra stedet, men kvinnen tok tak i Mohammads hår, og holdt henne igjen.

- Jeg snudde meg og spurte hva hun ville. Da sa hun at hun skulle banke meg, sier Mohammad.

Fikk hjelp

Både Saleh og Mohammad fikk bistand fra forbipasserende som holdt kvinnen unna dem. Saleh ble hjulpet av en mann som også sto og ventet på bussen. Han fikk henne vekk fra kvinnen og tok henne bort til en kiosk i nærheten.

- Da jeg kom dit brøt jeg sammen og begynte å gråte. Jeg føler at Norge er mitt land, at jeg er godt integrert. Jeg var i sjokk etter hendelsen og skjønner ikke at slike ting kan skje. Det som skjedde mandag er veldig trist, forteller Saleh.

- En vanlig kvinne

De to jentene kommer fra forskjellige deler av landet og kjenner ikke hverandre. Begge har anmeldt hendelsene.

- Det var en helt vanlig kvinne som overfalt meg, hun var ikke full eller narkoman. Det merket jeg på måten hun snakket på og måten hun slo på. Hun virket heller ikke psykisk syk. Men hun var norsk, i femtiårene minst, litt mindre enn meg og snakket trøndersk, men ikke så bredt, sier Saleh.

Mohammad mener heller ikke at kvinnen hun selv ble overfalt av virket syk. Hun synes Salehs opplevelse ligner veldig på sin egen.

Vil ikke kommentere

Politiet bekrefter at de to sakene er under etterforskning, men vil foreløpig ikke gå ut med flere detaljer rundt etterforskningen.

Politiet ønsker heller ikke å kommentere om sakene ses i sammenheng.

Nervøse

Saleh forteller at hun alltid har følt seg trygg i Trondheim så lenge hun har studert her. Nå har hun imidlertid blitt litt mer utrygg når hun beveger seg alene ute.

- Jeg er glad for at det var folk til stede da dette skjedde, og at det var en kvinne som angrep meg. Jeg følte at jeg hadde kontroll på henne. Hadde dette vært en mann og jeg hadde møtt ham alene på gata, tror jeg at jeg ville blitt skadd, sier hun.

Mohammad forteller at hun også har kjent på frykten i etterkant av angrepet.

- Jeg føler meg ikke trygg lenger, hvem vet hva hun er i stand til å gjøre, sier Mohammad.

Halat Hassan Mohammad (20) ble spyttet på og utskjelt på åpen gate i Trondheim. Hun tror kvinnen som gjorde det kan være den samme som også overfalt Maya Saleh. 

Halat Hassan Mohammad (20) ble spyttet på og utskjelt på åpen gate i Trondheim. Hun tror kvinnen som gjorde det kan være den samme som også overfalt Maya Saleh. 

På forsiden nå