Afghanere søkte ikke om lov

Politiet i Trondheim kjente ikke til at afghanske asylsøkere vil gjennomføre en marsj fra Trondheim til Oslo. Afghanerne protesterer mot utsendelsen av dem som har fått endelig avslag på søknad om opphold i Norge.

Saken oppdateres.

- Vi ble kjent med saken gjennom media, sier operasjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt, Leif Berglund.

Berglund sier det ikke er søkt om å holde noen demonstrasjon og politiet vet ikke hvem som står bak marsjen.

LES OGSÅ: Går fra Trondheim til Oslo

På spørsmål om politiet vil hindre marsjen fordi det ikke er søkt om en lovlig demonstrasjon, sier Berglund at politiet nøyer seg med en kontinuerlig vurdering av det som måtte skje. Operasjonslederen viser til at det ikke skal dreie seg om, en demonstrasjon, men om en marsj.

Pilegrimsleden

I en pressemelding fra Den afghanske flyktningkomiteen skriver Zahir Athari at rundt 100 afghanere vil følge den gamle pilegrimsleden fra Nidarosdomen til Oslo. Det er en distanse på 650 kilometer.

Tanken er at marsjen skal gjennomføres i løpet av en måned og avsluttes foran Stortinget i slutten av juni.

Tanken er at afghanerne skal delta i arrangementer underveis og blant annet sette søkelys på den grusomme krigen i Afghanistan og hvilket standpunkt Norge har til den, skriver Athar.

Han regner med at mange vil delta i enkelte etapper av marsjen. Siden afghanerne gjennomførte en sultestreik i Oslo er 150 personer uten oppholdstillatelse returnert til hjemlandet, skriver Athari.

Unge Venstre støtter

I en uttalelse fra Unge Venstre heter det at ungdomsorganisasjonen helhjertet støtter de afghanske asylsøkernes marsj fra Trondheim til Oslo.

Unge Venstre mener regjeringen fører en hjerterå asylpolitikk som tvinger afghanere til å leve under jorden av frykt for å bli sendt tilbake til krigen i sitt hjemland.

- Det er en marsj for menneskeverd og den støtter vi 100 prosent, sier leder i Unge Venstre, Lars-Henrik Michelsen.

Unge Venstre mener at menneskelige hensyn må gå foran et stivbeint regelverk som er gjennomsyret av iskald kynisme, sier Michelsen.

På forsiden nå