Adresseavisen skriver i dag at dersom et stort, underjordisk parkeringsanlegg på Torvet blir realisert må byens grunnlegger Olav Tryggvason bort fra torget av sikkerhetsmessige grunner.

I den forbindelse tok arkitekt Jan Støring til orde for at statuen ikke bør settes opp igjen. Han vedgikk at forslaget nok kom til å falle befolkningen tungt for brystet, og det fikk han helt rett i.

En del av bybildet

I artikkelens kommentarfelt, samt på Adresseavisens facebookside går debatten heftig:

«Olav Trygvason tilhører bybildet. Derfor SKAL han stå på Torvet, han e jo tross alt grunnleggeren av Trondheim by» skriver Bodil W på Facebook.

Det er ingen tvil om at det for noen handler om sterke følelser. Pia S. skriver:

«Nei vettu mæ ka. Det e som å fjern sjela ifra Trondheim...».

Si din mening på vår facebookside, eller i kommentarfeltet under artikkelen.

Passer ikke inn

Bakgrunnen for at arkitekt Jan Støring vil fjerne statuen er at han ikke syns den passer inn på Torvet.

- Jeg må innrømme at jeg ikke er så begeistret for den statuen. Historien bak den er ikke så bra heller, men det er først og fremst ut fra arkitektoniske hensyn jeg mener Torvet er best uten statuen, uttalte Støring.

I kommentarfeltet under artikkelen skriver Kristian:

«"Arkitektoniske hensyn" ? Virkelig? Å fjerne olavsstatuen på torvet er som å fjerne en viktig del av Trondheim. Jeg er helt sikker på at det finnes andre arkitekter med bedre ideer enn å fjerne statuen for godt. Om du hadde myndighet, ville du fjernet Eiffeltårnet i Paris? Ville du fjernet Frihetsgudinnen i New York? Litt satt på spissen, men likevel.»

90 prosent vil beholde Olav

Adressa.no la også ut en avstemming om temaet, og i skrivende stund har rett i overkant av 10 000 personer svart på avstemmingen. 90 prosent av disse mener Tryggvason bør få stå.

Noen mener at dersom man først skal fjerne Olav Tryggvason bør man ta med seg flere bygninger på kjøpet.

«Hvis argumentet er at den "ikke passer inn" er det jommen mange bygninger i Trondheim som må fjernes. Faktum er at vi har et enormt torgområde som ikke brukes mer enn 10 dager i året når det gjelder full plassutnyttelse. Tar man bort Olav er identiteten til dette byrommet borte og kan da like godt bebygges. Så kan vi lage flere mindre torg rundt om i byen slik det er gjort i mange andre byer.» skriver Roger K. Johansen.

Si din mening på vår facebookside, eller i kommentarfeltet under artikkelen.

En leser spør om arkitekten ville fjernet Eiffeltårnet fra Paris om han hadde muligheten. Foto: NTB scanpix