Trondheim kommune startet tradisjonen med å sende et juletre til den tyske byen i 1996.

Men i år ble det ikke sendt noen gran fra trønderhovedstaden.

- Vi hadde allerede funnet ei fin gran ved Henriksåsen i Bymarka, og begynt å tenke på transport. Men i slutten av oktober fikk vi beskjed via skogforvalteren om at det var kommet en henvendelse fra konsulatet i Hamburg om at de ikke ønsket noe tre fra oss år, sier driftsleder Terje Aas ved Trondheim Bydrift til adressa.no.

Konsultatet begrunnet avgjørelsen med økonomi og miljøhensyn.

Metallkonstruksjon

Konstruksjonen som nå står på rådhusplassen i byen lyses det opp kvelden for å ligne på et juletre. Ingunn Fylkesnes og Asbjørn Karlsen er bosatt i den tyske byen og tok turen til torget for å se på juletreet fra Trondheim.

De ble overrasket da de oppdaget at det var erstattet med et slags «skall».

Knakk i to

Overrekkingen var Trondheimstreet til Hamburg har ikke foregått uten problemer. I 2003 falt ikke trøndertreet i smak hos innbyggere i Hamburg.  Da Ottervik skulle tenne grana var treet blitt brunt og nesten tomt for nåler.

I 2011 gikk det igjen galt med treet som skulle til Hamburg. Under monteringa på torget i byen knakk det 15 meter høye treet i to deler ved ni meters høyde.

Trondheim kommune sier de ikke har fått beskjed om at tidligere blundere skal ha noe med å gjøre at Hamburg dropper årets tre.

- Nei, vi har fått beskjed om at det dreier seg om miljøhensyn og økonomi, sier Terje Aas i Trondheim Bydrift.

Hogget tre i feil hage

Det er ikke bare Hamburg-treene som har bydd på problemer. Husker du for eksempel da hoggerne felte tre i feil hage på Berg?

Her kan du lese en samlesak over alle juletretabbene.

Slik ser treet ut når det er opplyst. På bildet, Simon Karlsen, fotografens nevø. Foto: Asbjørn Karlsen