Mange av Morricones melodier fra lerretet er blitt legendariske; det er nok å nevne de suggererende åpningstonene til western-klassikeren «The good, the bad and the ugly» fra 1966, og musikken til de to andre filmene i denne Sergio Leone-trilogien; «A fistful of dollars» (1964) og «For a few dollars more» (1965).

TV-ADRESSA: Se klipp fra Morricones filmer

Aller mest kjent er trolig den eventyrlig vakre melodien «Gabriels obo» fra filmen «The Mission» (1986). Den er innspilt med en rekke musikere på ulike soloinstrumenter, og spilles «over alt» fra barnedåp til romantiske stevnemøter og begravelser. Andre filmer med umiskjennelig Morricone-sound er for eksempel «The Untouchables» (1987), «Cinema Paradiso» (1988) og «Lolita» (1997).

Mottok æresoscar

I 2007 mottok Morricone «årets æresoscar» fra Clint Eastwoods hånd under den 79. Oscarutdelingen for sin fantastiske og mangfoldige innsats som filmkomponist. Morricone har vært nominert til fem ordinære Oscar, uten å få den. Han har skrevet musikk til over 500 filmer og tv-serier, men har også komponert en rekke klassiske orkesterverk og kammermusikk.

Dirigerer egen musikk

– For Trondheim Symfoniorkester er dette stort. At Morricone skal dirigere sin egen filmmusikk blir garantert lagt merke til, og vil sikkert trekke et «nytt» publikum til Olavshallen. Unge mennesker og studenter som gjerne oppsøker kinoen, er en kjempeviktig målgruppe også for oss, sier programkonsulent og pressekontakt Thomas Ramstad i TSO til Adresseavisen. Han regner med at det vil bli projisert scener fra flere av Morricones filmer på scenen under konserten med symfoniorkesteret.

– Filmmusikk er i skuddet. I tillegg til denne spesielle konserten med Morricone 7. mars 2009, vil orkesteret allerede i oktober i år vie en konsert til klassisk musikk som er blitt brukt i filmer. Kanskje vi for anledningen skal la forkortelsen TSO stå for Trondheim Surround Orchestra, sier Ramstad.

TSO var meget fornøyd med Chaplin-prosjektet under årets Kosmorama-festival, og er glad for å kunne fortsette samarbeidet.