47-åringen sitter nå foran en fullstappet sal i Sør-Trøndelag tingrett med de fleste medier til stede. Her skal han de neste to dagene føre flere vitner som skal øke hans muligheter for å bli en fri mann.

Schumann ble dømt til forvaring i 16 år etter Nokas-ranet den 5. april 2004. Den 6. september hadde han sonet minstetiden på ti år, som ble gitt av høyesterett. Statsadvokat Tormod Haugnes viser i sin innledningsprosedyre til hva som står i domfellelsen mot Schumann fra både tingrett, lagmannsrett og høyesterett.

- Det vises til at han ikke stoppet da politiet kom, men viste stor gjennomføringsevne av ranet og fortsatte å skyte. Muligheten for at en langvarig fengselsdom vil endre Schumanns handlingsmønster og holdninger er svært usikkert.

Skjøt politmann

Schumann var en som de andre støttet seg på og som organiserte ranet, og skaffet våpen, fortsetter aktor. Det var Schumanns skudd som drepte politimann Klungland.

- Tilståelsen kom sent, og den har en begrenset verdi rettslig sett, da de andre allerede hadde utpekt Schumann som mannen som skjøt.

Shumann, som går under tilnavnet «Skyggen», er straffedømt åtte ganger tidligere. 27. februar 1995 ble han dømt til 90 dagers fengsel i den gang Oslo forhørsrett for blant annet flere tilfeller av biltyveri. 6. mai 1996 møtte Schumann i Solør tingrett tiltalt for grovt ran av en postbil.

For dette ble han dømt til fengsel i tre år og seks måneder. 24. mars 1998 ble han prøveløslatt. I fengselet tok han lastebilsertifikat, og han begynte nå å omtale seg selv som trailersjåfør. I fengsel skal Schumann ha blitt kjent med flere kriminelle. Han kom etter hvert inn i et beinhardt ransmiljø på Østlandet.

Tyverier og heleri

Etter at han slapp ut, begynte han igjen å stjele biler. Bilene ble, ifølge rettspapirer, parkert på familiegården på Åsnes. Her lagret han også våpen og militæreffekter.

12. juni 2001 satt Schumann igjen på tiltalebenken ved siden av sin advokat Morten Furuholmen. Denne gangen ble han dømt til fengsel i to år og ti måneder for fem grove tyverier, to grove helerier, sju simple tyverier, seks simple helerier, fem tilfeller av dokumentforfalskning og en overtredelse av våpenloven.

Aktor refererer til det grove ranet, og viser til rettspapirer som peker på faren for gjentakelsesfare. Det er ventet at Schumanns kriminelle løpebane vil bli et tema for hvorvidt han skal få innvilget løslatelse eller ikke.

Forsvarer Fredrik Brodwall hevder Schumann har vært en mønsterfange uten anmerkninger. Schumann har utdannet seg til snekker i tiden i Trondheim Fengsel.

– Han har hele tiden angret for at han skjøt og drepte Klungland. Det går ikke en dag uten at han tenker på hva han gjorde og hva han utsatte avdødes familie for, har forsvareren tidligere sagt.