– Etter min vurdering fyller han ikke kriteriene til noen diagnoser, sa Schumanns psykolog Guro Steffensen i sin vitneforklaring i Sør-Trøndelag tingrett onsdag.

Kjell Alrich Schumann (47) ble dømt til 16 års forvaring, med en minstetid på ti år, for sin rolle i Nokas-ranet i april 2004. Det var Schuman som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland under ranet.

Vil ut av fengsel

Schumann har bedt om prøveløslatelse. Påtalemyndigheten mener gjentakelsesfaren fortsatt er for stor, og motsetter seg løslatelse. Saken må dermed avgjøres i retten.

Det Sør-Trøndelag tingrett må ta stilling til, er i bunn og grunn om Schumann vil utgjøre en fare for samfunnet eller enkeltpersoner dersom han løslates.

Guro Steffensen har vært Schumanns behandlende psykolog de tre siste årene. I retten forklarte hun at Schumann ikke oppfyller tilstrekkelig mange kriterier til noen diagnoser. Det gjelder heller ikke dyssosial personlighetsforstyrrelse, karakterisert som likegyldighet til sosiale normer og andres følelser.

– Tror han har forstått

Nettopp dyssosial personlighetsforstyrrelse sto sentralt i en risikovurdering som ble lagt fram for retten tirsdag, basert i hovedsak på Schumanns lange kriminelle løpebane også før Nokas-ranet i 2004. Men kriteriene for en diagnose for behandling er andre enn i en risikovurdering.

– Ut fra mine samtaler med Schumann, framstår han ikke som likegyldig overfor samfunnets normer eller de påkjenninger han har påført andre, sa Steffensen.

Samtalene hadde først dreid seg om soningsforholdene i forvaringsavdelingen, og Schumanns tendens til å bli sarkastisk overfor ansatte og andre innsatte i fengselet. Det tok lang tid før Schumann ønsket å snakke om det han var dømt for, fortalte Steffensen.

– Jeg tror han har forstått hva han vært med på, hva han har utsatt de pårørende for, sa Steffensen, som var innkalt som forsvarets vitne i saken.