Fortryllende kjemisk på Vitensenteret

– Hvis jeg holder fingeren min nedi der i tre sekunder, og slår den mot bordkanten. – Da knekker den, roper alle ungene før kjemikeren rekker å formulere neste setning.

Saken oppdateres.

Nesten 30 sjette- og sjuendeklassinger er samlet i det lille kjemirommet på Vitensenteret i Kongens gate. Bård Inge Stenvig (30) er en av tre som leder Eksperimentklubben. De er fullbooket både onsdag, torsdag og fredag denne uken, men kan trøste interesserte med at de stort sett har Eksperimentklubb hver ferie.

– Jeg trenger en frivillig, sier Stenvig lystig. En gutt melder seg og kommer raskt frem til bordet.

– Mads, du skal få flytende nitrogen på fingrene. Minus 195,7 grader, var det ikke? Stenvig gliser.

– Jeg aner ikke, mumler Mads som ikke lenger er så høy i hatten.

Stenvig forklarer at de må gjøre en test først, for å sjekke at det er trygt. Mens laboratorier bruker mus, skal de benytte en gummihanske. Stenvig roter rundt i flere skuffer og finner til slutt en gul oppvaskhanske. Han blåser den opp. Hansken føres ned i skålen. Etter noen få sekunder drar Stenvig den raskt opp og knuser den mot bordplaten. Gummifingrene flyr ut i rommet. Det går et sukk gjennom hele forsamlingen.

Hjem med en hånd mindre

– Så er det din tur, Mads. Skal vi ta den venstre hånden din siden du skriver med høyre? Stenvig har en spøkefull tone. Mads stoler likevel ikke helt på den ivrige kjemikeren og trekker seg. En annen frivillig melder seg raskt. Stenvig demonstrerer med stor sikkerhet hvordan hånden skal holdes. Snart skal alle få se om en av deltakerne må gå hjem med en hånd mindre, allerede etter kursets første dag. Skålen vendes og det flytende nitrogenet kommer i kontakt med hånden. En sky av damp stiger til værs. 11-12-åringene holder nærmest pusten i spenning. Og de trekker ikke et lettelsens sukk før Stenvig bøyer forsøkskaninens håndledd mykt opp og ned. Det mumles. Stenvig bryter inn:

– Dere skjønner.Huden er så varm at flytende nitrogen fordamper i kontakt med den. En kan tydelig se at det går opp et lys for flere.

Kjemisk trylleshow

Dagen går mot slutten og det hele skal avsluttes med et trylleshow: En oppblåst ballong skal nemlig trylles bort. Stenvig har plukket frem en skål til og ber om en frivillig. Alle rekker en, og gjerne to hender i været. Så lyst har de. Stenvig leker med sitt lydhøre publikum og sier at han isteden vil gjøre det selv. Han legger ballongen i den ene skålen og heller flytende nitrogren over den. Ballongen krymper. Tilhørerne er ikke imponert, ennå.

– Nå skal jeg trylle den vekk, sier Stenvig selvsikkert.

Og på et blunk er skålen tom. Det blir helt stille i rommet, før alle utbryter:

– Du byttet om skålene, du!

Den store pågangen viser at foreldre villig betaler 750 kroner for tre dager.

– Det skyldes nok at de har dårlig samvittighet for at de ikke kan ta seg fri, slik at ungene stort sett må gå alene i ferier, forklarer Stenvig.

VEGARD EGGEN

Bård Inge Stenvig eksperimenterer med flytende nitrogen foran skuelystne 12-13-åringer
            (Foto: VEGARD EGGEN)

Bård Inge Stenvig eksperimenterer med flytende nitrogen foran skuelystne 12-13-åringerFoto: VEGARD EGGEN

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå