Trær sperrer turstier og lysløyper over alt i Trondheim

Trondheim bydrift mener de vil bruke hele januar på å rydde opp etter høststormene.

Mange trær lå veltet på stien rundt Theisendammen. Leservideo: ANDREAS LYKKE

Saken oppdateres.

Ett av stedene hvor vinden har veltet trær som blokkerer turstier, er rundt Theisendammen, like bak Byåsen butikksenter.

Andreas Lykke var ute på tur med familien første juledag, da han fikk øye på en mengde trær som lå i veien.

- Dette var store trær, noen hadde knekt rett av, mens de andre hadde blitt revet opp med rota. Spesielt ille var det på rasteplassen som ligger langs vannet på butikksentersiden av vannet. Der var det et totalt kaos av trær, forteller Lykke.

Se videoen Lykke tok fra Theisendammen i videovinduet øverst i saken.

LES OGSÅ: Oppdaget «Ivar» i siste liten

LES OGSÅ: «Ivar» ødela kuppelen på Gråkallen

LES OGSÅ: - Båtene veltet som dominobrikker

LES OGSÅ: Innesperret på kjøpesenter i fire timer

Lykke forteller at trærne på ingen måte ødela turen for familien, men etter hvert så de seg nødt til å snu. Et digert tre som blokkerte stien gjorde at de ikke kom seg videre med barnevognen.

Vil ta månedsvis å rydde

Produksjonssjef for Idrett, park og skog i Trondheim bydrift, Ola Kviteng, sier at han er klar over problemene. Han mener trærne falt mens stormen «Ivar» herjet som verst. Avdelingen hans har imidlertid ikke hatt kapasitet til å rydde opp ennå.

- Det er et veldig stort etterslep på opprydding av trær som har falt over turstier, skiløyper og lysløyper. Vi har prioritert å rydde opp der hvor trærne kan utgjøre en fare, og de stedene hvor det ferdes mest folk. Men fortsatt er det mye igjen, vi vil nok jobbe med opprydding etter stormene ut hele januar, anslår Kviteng.

Verst i Estenstadmarka

Områdene som er prioritert er spesielt lysløyper, slik at disse skal være klare til snøen kommer. Men i Estenstadmarka har stormen herjet spesielt hardt, og flere trær har havnet over ledningene som gir strøm til lysene i lysløypa.

- Her kan det ta lang tid før lysene kommer tilbake. Det er spørsmål om vi skal legge jordkabel på noen av strekningene i stedet for luftkabel, slik det er i dag. Vi hadde det samme problemet i fjor. Men dette begynner å bli ressurskrevende, det spørs blant annet om politikerne vil bevilge penger til dette, forklarer Kviteng.

Stenger flere skiløyper

Også i Bymarka sperrer veltede trær flere skiløyper. Bydrift har prioritert å fjerne trær fra de mest trafikkerte løypene. Kviteng forteller imidlertid at det ikke har vært så prekært her ennå, siden det ikke er skiføre på mange strekninger.

Han regner imidlertid å finne mange flere veltede trær når Trondheim bydrift for alvor begynner å gå gjennom løypene.

- På en strekninger som for eksempel Granåsen - Rønningen har vi ikke vært ute ennå, fordi det ikke går an å komme inn med snøskuter eller tråkkemaskin med det føret som er. Vi regner med å finne en god del trær på denne siden av byen også, sier Kviteng.

På rasteplassen ved Theisendammen ligger det en rekke trær som er blåst over ende etter høststormene. Trondheim bydrift har ikke hatt kapasitet til å fjerne dem ennå. 

På rasteplassen ved Theisendammen ligger det en rekke trær som er blåst over ende etter høststormene. Trondheim bydrift har ikke hatt kapasitet til å fjerne dem ennå. 

Flere veltede trær sperrer veien for barnevogner på turstien rundt Theisendammen. 

Flere veltede trær sperrer veien for barnevogner på turstien rundt Theisendammen. 

På forsiden nå