Det mener analysesjef for Eiendomsmegler 1, Jan Håvard Valstad.

I adressa.nos oversikt over byggeprosjektene i trondheimsregionen de neste 10-15 årene, går det frem at utbyggerne har planer om å bygge over 9000 nye boliger.

Markedet for nye boliger fungerer på den måten at boligene selges rundt to år før de er ferdigbygget. Dårlig salg i andre halvår av 2013 kan ifølge Valstad føre til at boliger som skal ferdigstilles i 2015 og 2016 kan bli utsatt.

- Det blir garantert forsinkelser. 2013 var et dårlig salgsår, og de nye boligene som lå ut for salg i fjor er ferdige i 2015. Det betyr at 2015 sannsynligvis vil bli et dårligere år for byggingen av nye boliger enn 2013 og 2014. Det positive er at etterspørselen etter boliger ser ut til å ta seg opp så langt i 2014, sier Valstad.

God bygging i år og i fjor

Det har de siste årene vært en voldsom prisstigning i boligmarkedet i trondheimsregionen de siste årene. Bakgrunnen for dette er blant annet at det har blitt bygget for få boliger i forhold til befolkningsveksten.

Trondheim kommune anslår at befolkningen skal vokse til 235 944 personer i 2040, en økning på over 55 000 innbyggere fra inngangen av 2014. Det betyr at det vil være et stort behov for nye boliger i tiden fremover.

- I 2013 ble det ferdigstilt nok boliger i forhold til befolkningsveksten, med 1350 boliger. Vi regner med at nivået vil bli omtrent det samme i 2014. Ser man på reguleringsplanene kan det se ut som om nærmere 2000 boliger blir bygget, men forsinkelser gjør at potensialet ikke blir realisert, sier Valstad.

- Det er imidlertid grunn til å tro at antallet ferdigstillelser i 2014 vil gi god dynamikk også i bruktboligmarkedet, med forutsigbarhet for kjøpere og selgere, og en sunnere prisutvikling enn vi har hatt de siste årene, legger Valstad til.

Utbyggerne tjener mindre

Et annet problem som kan oppstå når boligprisene flater ut og kostnadsnivået på bygging er høyt, er spørsmålet om hvem som skal bygge infrastruktur som veier, vann og avløp.

- I Klondyke-tidene som har vært i boligmarkedet har kommunen skjøvet dette ansvaret over på utbyggerne, og det har lønt seg for utbyggerne å ta denne kostnaden på grunn av prisstigningen i boligmarkedet. Men det går ikke nå med det kostnadsnivået som man har. At man ikke får avklart infrastrukturen vil være forsinkende effekt, sier Valstad.