Oppklart: Sporene som politiets krimteknikere sikret etter ranet på Vitus apotek på Byåsen butikksenter tidligere i vinter, oppklarte saken. Foto: Foto: ESPEN BAKKEN

– To menn har i avhør tilstått ranet. Det er en mann i 40-årene og en i 30-årene, sier politioverbetjent Geir Ole Momyr ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Ransalarmen fra Vitus apotek på butikksenteret gikk like etter klokken 09.30 21. november i fjor. Væpnede politipatruljer rykket ut og startet jakten på det politiet beskrev som en mann i dressbukse. Ifølge Tonje Westad, politiets innsatsleder på stedet etter ranet, hadde gjerningsmannen vist frem en lapp til betjeningen ved apoteket. På lappen truet han med at han hadde en blodig sprøyte.

Røyk fra toalettet

Like etter at politiet ankom stedet, 10-15 minutter etter ranet, gikk brannalarmen ved kjøpesenteret etter røykutvikling på toalettet. Det viste seg at en røykgranat hadde gått av. Den ble funnet i en søppelbøtte. At granaten ble utløst, var imidlertid ingen tilfeldighet.

– Dette var tenkt som en avledningsmanøver, mens den andre ranet apoteket, sier Momyr, og legger til at begge mennene er siktet for ranet.

– Hvordan oppklarte dere denne saken?

– På bakgrunn av funn av DNA på åstedet. Mennene ble tatt inn til avhør etter at DNA-resultatene kom, og erkjente da forholdet, sier Momyr.

–Opptrådte ikke aggressivt

De ranssiktede, som er kjenninger av politiet, fikk med seg en del narkotiske tabletter fra apoteket.

Adresseavisen snakket med Jon Åge Aune, apoteker ved Vitus apotek, etter ranet. Han beskrev hvordan den ene raneren agerte da han kom inn:

– Raneren opptrådte ikke aggressivt. Han hadde en helt rolig adferd, sa han.

Også sommeren 2008 ble de Vitus-ansatte utsatt for ran. En mann i 40-årene truet med en blodig sprøyte og holdt frem en håndskreven lapp for å true til seg morfinpreparatet Dolcontin. Mannen ble av tingretten dømt til et halvt års fengsel for ranet

Røykgranat: Toalettet på Byåsen butikksenter ble avstengt etter at en røykgranat ble avfyrt som en avledningsmanøver i forbindelse med apotekranet. Foto: Foto: ESPEN BAKKEN