Adresseavisen har kartlagt alle drapene i Trøndelag de siste 30 årene. Verken politiet eller Kripos har statistikk tilgjengelig for samme periode. <strong>Kart og grafikk:</strong> Sjur Bakka, Helen Torgersen, Ørjan Aare Jørgensen.

Det kommer frem i adressa.nos gjennomgang av drapssakene i Trøndelag de siste 30 årene.

Av totalt 75 gjerningspersoner er 13 kvinner og 61 menn drapsdømt. I en av sakene er det ikke kjent hvem som var gjerningspersonen.

Færre kvinner nasjonalt

Kripos sin drapsstatistikk viser at andelen kvinnelige gjerningspersoner i hele Norge er lavere enn i Trøndelag. Adressa.no har gått igjennom Kripos-tallene for de siste ti årene. Kun 13 prosent av gjerningspersonene var kvinner. I perioden 1988-1999 var én av ti gjerningspersoner kvinne. Kriminolog Vibeke Ottesen ved Universitet i Oslo mener man ikke kan legge for stor vekt på forskjellen mellom Trøndelag og resten av landet.

–Det er for små tall, og dermed vil et enkelt drap gjøre store utslag på statistikken. At andelen kvinnelige gjerningspersoner er på 17 prosent i Trøndelag og 13 prosent på landsbasis virker å være tilfeldig, mener hun.

Kvinner dreper familiemedlemmer

Adressa.nos gjennomgang av drap i Trøndelag i perioden 1983-2013 viser at flertallet av de kvinnelige gjerningspersonene drepte noen i sin familie. Tre kvinner drepte partneren, mens én drepte ekspartneren. Tre drepte sine barn eller stebarn, mens én drepte sin far. De øvrige fem drepte en bekjent.

Tre av de kvinnelige gjerningspersonene begikk selvmord etter drapshandlingen, én ble idømt tvungent psykisk helsevern mens de øvrige ble idømt fengselsstraffer. Kriminolog Ottesen opplyser at andelen kvinner som dreper er lav også internasjonalt.

–Når kvinner dreper er det ofte i nære relasjoner. Dette er stort sett barnedrap eller partnerdrap, forklarer hun.