Dalai Lama møtte Gro i Trondheim

Dalai Lama har snakket med Norges statsminister tidligere. Bildet er fra da Dalai Lama besøkte Isfit-festivalen i Trondheim i 1994.

Trondheim 1994: Dalai Lama ble invitert til statsminister Harlem Brundtlands hotellrom i Trondheim.   Foto: FOTOGJENGEN.SAMFUNDET.NO

Saken oppdateres.

Daværende statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) var også gjest på studentfestivalen. Der skal hun ha invitert Dalai Lama til et offisielt møte og samtale på sitt hotellrom i Trondheim. Dette satte Dalai Lama og hans følge stor pris på. Fotografiet er fra dette møtet.

Dagens statsminister Erna Solberg (H) har ennå ikke svart på om hun vil møte Tibets åndelige leder når han kommer til Norge og Oslo 7. mai i forbindelse med at det er 25 år siden han fikk Nobels fredspris. Det har heller ikke utenriksminister Børge Brende gjort.

Børge Brende har tidligere vært leder for Tibet-komiteen i Stortinget, i 2000 da Dalai Lama også var på besøk i Norge. I flere sammenhenger har Brende talt Tibets sak, noe Erna Solberg også har gjort.

Viser til Kina-forholdet

Stortingspresident Olemic Thommesen har imidlertid sagt fra. Han vil ikke møte Dalai Lama, med begrunnelse i det for tiden dårlige forholdet mellom Norge og Kina.

Også Olemic Thommesen (H) har vært leder for Stortingets Tibet-komite.

- Ut fra en helhetsvurdering er det ikke i Norges interesse at stortingspresidenten møter Dalai Lama nå…Jeg vil ikke nøre opp under dagens vanskelige situasjon. At vi ikke er i dialog nå, er også et menneskerettighetsproblem. Vi må fortløpende vurdere hva som er i Norges interesse. En slik vurdering tilsier at jeg som landets høyest rangerte politiker ikke møter ham nå, har Thommesen uttalt til NRK.

Feigt av regjering og storting

Dette reagerer dagens Isfit-ledelse sterkt på.

- Feigt. At det ikke er i Norges interesse å møte Dalai Lama holder ikke som unnskyldning, sier Marius Jones, president i Isfit.  

- Det er helt uakseptabelt å sette økonomiske egeninteresser overfor Kina foran menneskerettigheter og andre verdier som forbindes med Norge. Dalai Lama er forkjemper for ikke-voldelig motstand mot Kinas tilstedeværelse i Tibet, og står for mange andre verdier som frihet og demokrati som vi like å tenke på som norske kjerneverdier. Representanter for storting og regjering bør derfor sette handling bak sine holdninger og støtte det arbeidet Dalai Lama gjør, sier Jones.

Møter Dalai Lama i Oslo

Isfit skulle veldig gjerne invitert Dalai Lama til Trondheim igjen, men innser at et nytt besøk kan være vanskelig. Jones og flere skal imidlertid til Oslo den 7. mai og møte Dalai Lama der dersom det er mulig.

Neste Isfit (Internasjonal Studentfestivalen i Trondheim) arrangeres i 2015.

På forsiden nå