Snart må du betale ferjebillett for elbilen

Elbilister må belage seg på å betale på ferjene over Trondheimsfjorden. Det kommer trolig fylkestinget til å vedta onsdag.

Billett: Også elbiler må belage seg på å betale for ferjebilletten på Flakk - Rørvik. Det vedtar fylkestinget onsdag. 

Saken oppdateres.

Elbiler på ferjesambandet Flakk-Rørvik har til nå reist gratis, både gjennom bommen og om bord på ferja.

Det blir det nå trolig slutt på. På grunn av betalingssystemet Autopass har elbiler kjørt gratis mellom Flakk og Rørvik, mens man på Brekstad - Valset bare har betalt for bilføreren.

Underskuddet i ruteselskapet AtB har ført til et behov for å øke inntektene, og flertallet i fylkestinget mener noe av de tapte pengene skal hentes inn gjennom å pålegge elbiler å betale for ferjebilletten på samme måte som bensin- og dieselbiler.

Fortsatt gratis bom

Fylkesordfører Tore O. Sandvik hadde håpet at Samferdselsdepartementet var villig til å kompensere for denne ordningen, men lite tyder på at det vil skje.

– Vi har bedt departementet om å kompensere for inntektstapet, men om de ikke plukker opp regningen må vi endre dagens ordning. Flertallet vil innføre en ordning der elbiler betaler for den plassen de tar på ferja, men at bompengene fortsatt skal være gratis, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

Ikke konkludert

Høyres gruppeleder, Torhild Aarbergsbotten, sier opposisjonen foreløpig ikke har konkludert med hvordan de stiller seg til å innføre ferjebillett for elbiler.

– I dag betaler man for bilføreren på strekningen Brekstad - Valset, men ikke på Flakk - Rørvik. Et spiselig kompromiss kan være at man også betaler for bilføreren på Flakk - Rørvik. Det vil øke inntektsgrunnlaget med litt over en halv million i året. Så lenge staten ikke vil betale for inntektsbortfallet ved å la elbiler kjøre gratis ferje, kan det være en løsning vi går med på. Men vi bestemmer oss på gruppemøtet onsdag, sier Aarbergsbotten.

Beregninger gjort av fylkesrådmannen viser at inntektene på ferjene over Trondheimsfjorden kan gå opp med to millioner kroner dersom det innføres ferjebillett for elbiler på lik linje med vanlige biler.

På forsiden nå