May-Britt Moser er den første norske kvinnen som er valgt inn, og ekteparet er de yngste fra Norge som er blitt medlemmer.

– Vi er både lykkelige og overrasket, sier professor May- Britt Moser, som leder Senter for nevrale nettverk ved NTNU.

– Vi hadde ingen anelse om at vi ble nominert. Å bli valgt inn i National Academy of Sciences er et tegn på stor faglig anerkjennelse. Det er stort for oss og veldig artig for NTNU og Trondheim.

Ettertraktet

Amerikanske og internasjonale forskere trakter etter å bli tatt opp i akademiet. At akademiet tar opp to fra samme forskningsmiljø er svært sjeldne saker.

–Og nå kommer Obama til å ringe for å få råd?

–Det hadde vært veldig hyggelig, men jeg tror nok ikke det. Vårt senter er imidlertid tilknyttet Kavli Foundation som har vært mye i kontakt med Obama-administrasjonen. Stiftelsen har nok noe av æren for Obamas satsing på hjerneforskning, Brain Initiative.

I dag har hjerneforskerne ved NTNU besøk fra det norske forskningsrådet, men har beskjedent latt champagnen stå.

Nasjonens rådgivere

The National Academy of Sciences (NAS) er en privat, non-profit organisasjon som består av anerkjente forskere. NAS ble etablert av den amerikanske kongressen i 1863, under president Abraham Lincolns styre. Formålet var å gi USA uavhengige, objektive råd om forhold knyttet til vitenskap og teknologi. Forskerne som blir medlemmer velges inn på grunnlag av fremragende bidrag til vitenskapen.

Nobelt selskap

Organisasjonen velger å tilknytte seg internasjonale medlemmer, men bare amerikanske statsborgere har stemmerett. Tirsdag ble det offentliggjort valg av 84 nye amerikanske og 21 utenlandske medlemmer. Antall aktive medlemmer er nå på 2214, og det totale antallet utenlandske medlemmer er 444 . Nesten 200 av medlemmene har mottatt Nobelprisen.