Hun vet alt om det å sitte i en elektrisk rullestol som tar altfor stor plass og er vanskelig å manøvrere i trange lokaler.

- Du verden hvor store summer jeg har ødelagt for. Jeg kjører ned og river ned klær, fordi det er trangt, sier Birgith Berg, styremedlem i Norges Handikapforbund Trøndelag.

Derfor så hun fram til å teste den nye segwayen som er mye smalere og lettere å manøvrere enn hennes egen elektriske rullestol.

Segwayen ble vist fram på Midt-Norsk hjelpemiddelmesse som arrangeres i Trondheim Spektrum. Men ifølge Vegtrafikkloven er det ulovlig  å bruke segwayen utendørs.

Arbeider for å godkjenne

Steinkjer-firmaet Reko forhandler segwayen for sittende.

- Vi jobber mot NAV og Hjelpemiddelsentralen for å få den godkjent i Norge, forklarer hjelpemiddelkonsulent Arnfinn Hellan.

En slik segway koster rundt 140 000 kroner uten moms. Ifølge Hellan er dette ikke dyrere enn andre tilsvarende elektriske rullestoler.

Den har vært for salg i et halvt år, men er ikke godkjent for bruk. I Vegtrafikkloven defineres rullestol som et kjøretøy med tre eller flere hjul, derfor faller segwayen utenfor loven.

Stor hjelp

- Dette er ikke et produkt som passer for alle, for det krever god magemuskulatur og balanse, påpeker Kristian Lian, seniorkonsulent i Norges Handikapforbund Trøndelag.

- Men det kan være et godt alternativ for unge brukere som for eksempel skal innom trange kiosker og plasser der større stoler ikke kommer fram, sier Lian.

I Handikapforbundet mener de at slike hjelpemidler ville vært til stor hjelp. Handikapforbundet har derfor sendt brev til samferdselsdepartementet for å få en rask avklaring på bruken av dette fremkomstmiddelet.

- Dette ville vært et hjelpemiddel som kunne gjort veldig mye for mange. Store hjul går over høyere kanter enn det ordinære rulletstoler gjør, understreker Birgith Berg.

Se Birgith teste segwayen for første gang i videoen ovenfor.