Det er grunnlovsjubileet som trekker mer folk til byen enn ellers på årets 17. mai. Alle skolene i Trondheim er invitert med i barnetoget. Det betyr flere tusen personer ekstra i sentrumsgatene i forhold til en «ordinær» grunnlovsdag.

I tillegg til et utvidet barnetog skal det være historisk opptog i forbindelse med borgertoget. Mange vil være interessert i å overvære det.

Men fordi AtB kjører lørdagsruter fra klokken 08.30, er busskapasiteten dårligere enn på en vanlig hverdag.

Adm.dir. i AtB, Janne Sollie, sier at busstilbudet er merenn lørdagsrute. Tilbudet er økt med 30 prosent i forhold til en vanlig 17.mai, hevder hun.

Flere tusen biler

– Flere kommer nok derfor til å kjøre egne biler til sentrum. Kanskje kommer det flere tusen flere biler enn på en vanlig dag. Da er det viktig at alle følger skilting og regler for øvrig. Ellers blir det kaos, sier Stein Løberg, direktør i Trondheim Parkering, og Steinar Myhr, avdelingsleder samme sted. For første gang har de kommandert ut trafikkbetjenter på jobb 17. mai, etter oppfordring fra politiet som har begrensede ressurser å bidra med.

– Målet er å sørge for fremkommelighet og sikkerhet. Alle barn skal kunne ferdes trygt i byen 17. mai. Busstraseene må holdes åpne.

17. mai-skilt

Løberg understreker at trafikkbetjentenes oppgave på grunnlovsdagen ikke primært er å ilegge bøter, men å veilede og sørge for at feilparkerte biler blir fjernet. Han gjør spesielt oppmerksom på at det kan komme opp midlertidige skilt som gjelder kun på 17. mai. Bilister er pliktige til å følge med på denne skiltingen. Det vil blant annet være parkering forbudt i traseene for 17. mai-togene. Å parkere som vanlig og reise bort noen dager, kan dermed bety inntauing for bileiers regning.

Det er gratis å parkere på gateplan på 17. mai, men det kan fort bli dyrt om man ikke er oppmerksom. I p-husene er det vanlig avgift.

Mange muligheter

Løberg og Myhr ber folk om å orientere seg om parkeringsmulighetene som foreligger og gjerne starte tidlig. På vei inn sørfra er det mange muligheter, fra Hesthagen og tomten etter kommuneblokka i Holtermannsveien til sykehusområdet med tre parkeringshus og Stadion på Øya.

Både øst- og vestfra er Nordre Avlastningsveien en mulighet for å finne parkering på Brattøra og ta Sjøgangen inn til Midtbyen. Hele Brattøra med havneområdene er tilgjengelig. På Solsiden er 500-600 plasser samt p-hus i Portalen. Leüthenhaven er tilgjengelig vestfra.

Løberg anbefaler appen «Ledig P» som viser ledige plasser i parkeringshusene.

P-sjefen: Stein Løberg ber bilister være obs på skilting 17. mai. Foto: Morten Antonsen