- Flere må sjekke seg

Kreftkampanje ga fulle pasientlister på St. Olavs Hospital.

Saken oppdateres.

Tirsdag la Kreftregisteret frem nye tall som viser en voldsom økning av føflekkreft i Norge. Siden forrige femårsperiode, 2003-2007, til siste periode, 2008-2012, har kreftformen økt med hele 27 prosent blant menn, og 19 prosent blant kvinner. Norge ligger på verdenstoppen når det kommer til dødelighet av føflekkreft.

Hele onsdag hadde hudlegene ved St. Olavs Hospital og Kreftforeningen stilt seg til disposisjon for å gi informasjon, og for å sjekke mistenkelige føflekker.

110 på lista

Gjennom organisasjonen Euromelanomas, et felles initiativ av hudleger fra 30 europeiske land, har hudleger for første gang i Norge vært med på kampanjen hvor de tar imot pasiente for sjekk av føflekker. Dette uten henvisning fra fastlegen.

Ellen Bjørge, overlege ved hudavdelingen ved St. Olavs Hospital, sier formålet med kampanjen er å gjøre den vanlige mannen i gata oppmerksom på den hissige kreftformen.

- Flere må begynne å sjekke seg jevnlig. Hvis de oppdager en mistenkelig føflekk, så må de oppsøke lege raskt. Det kan føre til kurasjon. Dette er et lavterskeltilbud, og vi hadde helt fulle lister i går. Hele 110 personer har vært til screening, sier hun.

Flest menn

I løpet av onsdag har de fleste aldersgruppene vært innom hudpoliklinikken på St. Olavs. Aldersgrensen ble bevisst satt til 25 år.

- Vi vil helst se menn over 50 år. Menn i den aldersgruppen skiller seg spesielt ut, og har en høyere dødelighet. De er vanskelige å nå, og det er ikke lett å få dem til legen. De kan være friske og sunne ellers, sier Bjørge.

I ni av ti tilfeller har UV-stråling en relasjon til føflekkreft, og overlegen sier det er svært viktig å bruke sunn fornuft når det kommer til soling.

- Det du tåler, trenger ikke naboen å tåle. Det er individuelt, men å bruke solkrem, ta pauser fra sola og ha mer klær på seg når man er ute i solsteken, er svært viktig, forklarer hun.

Deler ut solkrem

Sammen med legene var også Kreftforeningen til stede. De ga ut informasjonsbrosjyrer og delte ut gratis solkrem.

Mari Kleppan i Kreftforeningen, håper kampanjen blir tradisjon i Norge også, som den allerede er i andre land. Pasientlistene har vært fulle over hele landet i går, og så mange som 1442 personer har benyttet seg av tilbudet.

- Vi i Kreftforeningen vil fortsette med å ha egne opplegg der vi deler ut solkrem på ulike arrangementer, som for eksempel på Skandia Cup, forklarer hun.

Jevnlig sjekk av føflekker kan ifølge Kreftforeningen redde liv. 

Jevnlig sjekk av føflekker kan ifølge Kreftforeningen redde liv. 

Marit Svisdahl (t.v), Linda Gjørøy og overlege Ellen Marie Bjørge tok gladelig imot pasienter på Kunnskapssenteret ved St. Olavs Hospital.  

Marit Svisdahl (t.v), Linda Gjørøy og overlege Ellen Marie Bjørge tok gladelig imot pasienter på Kunnskapssenteret ved St. Olavs Hospital.  

På forsiden nå