Det florerer ikke av parkeringsplasser i Midtbyen til vanlig, og på nasjonaldagen er tilbudet enda mindre. Man får ikke parkere i togtraseene og gatene hvor det er oppstilling for togene. Dermed forsvinner p-plasser i Munkegata, Bispegata, Erling Skakkes gate og Kongens gate.

- Det forsvinner rundt 200 plasser på gata, men mange plasser har også kommet til siden i fjor, for eksempel Brattøra p-hus med sine 199 plasser. Det som er verdt å merke seg er at parkeringen ved Ilen kirke forsvinner under årets 17.mai feiring. Dette skyldes at deler av årets folketog starter fra Ilaparken, sier avdelingsleder Steinar Myhr ved Trondheim Parkering.

Hugo er på plass

Hugos tivoli har inntatt Leüthenhaven som vanligvis har rundt 140 parkeringsplasser. Parkeringsreglene er de samme som på en søndag, noe som betyr at det ikke er avgiftsparkering i Midtbyen. Områder som har avgift på søndag, som for eksempel St. Olavs Hospital, har også det på nasjonaldagen.

Det er mye folk i gatene, og spesielt små barn som løper rundt. Bilister bør ta stort hensyn når de kjører i Midtbyen.

- Tenk spesielt på busser, utrykningskjøretøy, myke trafikanter og forflytningshemmede. Ikke ødelegg grøntarealene som bydrift har satt i stand, ber Myhr om.

- Ta hensyn

Han forteller at en god del bilister feilparkerer på nasjonaldagen, og de ressursene Trondheim parkering har ute på 17. mai må prioritere sikkerhet og fremkommelighet.

- Vi kontrollerer fortau, fotgjengerfelt, gang- og sykkelfelt, samt byens kollektivfelt, sier Myhr.

Trondheim parkering understreker at trafikkbetjentenes oppgave på grunnlovsdagen ikke primært er å ilegge bøter, men å veilede og sørge for at feilparkerte biler blir fjernet.

3000 p-plasser i parkeringshus

Myhrs beste tips er at bilistene orienterer seg om parkeringsmulighetene på forhånd.

- Benytt byens parkeringshus, men parker gjerne før du passerer Elgeseter bru sørfra. Benytt Øya Stadion p-plass, NTNU Gløshaugen, Holtermannsvei 1 og Hesthagen ved Rema i Klæbuveien. Benytt Brattøra parkeringshus dersom du kommer fra Byåsen eller nordfra, opplyser Myhr.

Alle parkeringshusene til Trondheim Parkering, bortsett fra Torget, vil være åpent denne dagen. Det utgjør i overkant av 3000 parkeringsplasser.

Dersom uhellet er ute, og du har blitt innparkert, så er det hjelp å få, selv på en nasjonaldag. Driftssenteret til Trondheim Parkering vil være åpent fra klokka 09.00 til 18.00.

Det forsvinner rundt 200 parkeringsplasser på gateplan på nasjonaldagen. Foto: mats krokstrand