I dag, nestent syv måneder etter at den 130 meter lange sykkelheisen i Brukbakken ble stengt for sesongen, er den nå åpnet igjen for besøkende.

- Vi har ikke hatt noen offisiell åpning med arrangement. Det har kun vært oppstart av heisen i dag, sier oppfinner Jarle Wanvik.

Tjuvstartet Trampe

Wanvik sier at han ikke har vært og sjekket forholdene rundt sykkelheisen i dag, men forteller at han prøvekjørte Trampe sammen med Boreal og Statens Vegvesen i forrige uke.

Selv om heisen ikke ble åpnet før i dag, var et gresk kor på besøk i Trondheim, de første med å teste heisen opp Brubakken den 16. mai.

- De hadde vært på mange andre turistplasser først, deriblant Nidarosdomen og Ringve museum, men de opplevde sykkelheisen som den absolutt største attraksjonen, sier Wanvik.

Etter at heisen ble gratis og fritt tilgjengelig, har hele 38 000 mennesker prøvd sykkelheisen på mindre enn ett år, ifølge oppfinneren.

Byttet ut

Heisen, som er den første i verden av sitt slag, fikk i 2012  bevilget midler fra Miljøpakken for å forbedre sikkerheten.

Omlag 6,5 millioner kroner ble brukt på å bytte ut hele den gamle heisen. Den nye har to ulike hastigheter, en for erfarne syklister, og en for nybegynnere.

I tillegg er det reasfaltert, drenert og lagt varmekabel i fortauet.

- Som en del av oppgraderingen i bakken, er det satt ut flere stoler der folk kan sette seg ned å hvile litt, sier Wanvik.

Han tror det er flere grunner til at sykkelheisen har blitt så populær blant turister i Trondheim.

- Det ene er at folk fortsatt er nysgjerrig og overrasket over at det finnes en sånn heis. Det andre er at det ligger spektakulært til, midt i turistløypa, forklarer han.

Ryktes fort

Bjarte Møllerup Boge er en av byens syklister som har fått med seg at Trampe-sesongen er i gang.

Han synes sykkelheisen er en bra oppfinnelse, og Møllerup Boge oppfordrer folk til å benytte seg av den.

- Det er både miljøvennelig og bra, sier han, og legger til at det ikke er særlig vanskelig å ta heisen opp.

Oppfinner Wanvik forteller at det bruker å ta seg opp gradvis med folk, og at det ryktes raskt når det først er i gang.  En myk start er likevel den mest gunstige for Trampes nymonterte deler.

- Det er viktig at heisen får et par dager å tilpasse seg. I starten må den følges opp jevnlig, sier han.

Ifølge Trondheim kommune er målet en tidlig oppstart hver vår, men Wanvik selv forklarer at 19. mai er en passende dato for åpning.

- Vi må uansett stenge Trampe hver 17. mai fordi det er for mye folk i området. Også er det først nå sykkelsesongen starter for fullt, poengterer han.