Hedret for god ultralydforskning

Trondheim er en av verdens sterkeste ultralyd-byer. Men Bjørn Angelsen fikk sitt forsker-gull i Firenze.

Saken oppdateres.

2000 ultralyd-sysselsatte fra hele verden kunne før helgen bivåne at trondheimsprofessoren Bjørn Angelsen fikk verdens mest høythengende heder for utvikling av ultralydteknologi - «Ian Donald Medal for Technical Achievement within ultrasound Technology».

- Jeg må innrømme at det har vært så travelt at jeg har hatt dårlig tid til å føle så mye ennå, er Bjørn Angelsens svar på det uunngåelige føle-spørsmålet.

- Men selvsagt var det særdeles hyggelig å få denne prisen!

- Mitt liv har alltid dreid seg om bølger, sier Bjørn Angelsen med et smil.

Hans første bekjentskap med bølger skjedde i bestefarens fiskerbåt i oppveksten i Vestvågøy i Lofoten. Siden ble han forsker på ultralydbølger. I 30 år har han vært blant verdens ledende eksperter på sitt fagområde.

- Ultralydforskningen er et veldig aktivt internasjonalt miljø, forteller han.

Den skotske gynekologen og professoren Ian Donald regnes som oppfinneren av klinisk ultralyd. Bare én nordmann er tidligere blitt tildelt Ian Donalds gullmedalje, Angelsens kollega Sturla Eik-Nes.Viktig tverrfaglighetBjørn Angelsen er sivilingeniør i fysikalsk elektronikk. Han er professor i biomedisinsk teknologi ved NTNU. I årenes løp har han samarbeidet mye med medisinske forskere, og særlig nært arbeider han med Nasjonalt senter for fostermedisin, ledet av professor Eik-Nes.

Bjørn Angelsen roses i høye toner for verdifulle faglige og kollegiale evner. Han har forskerkolleger som uten omsvøp hevder at han er grunnen til at de er i Trondheim.

Selv opplever Angelsen samarbeidet som både verdifullt og utfordrende.

- Teknologi og medisin er selve kroneksemplet på viktigheten av å arbeide tverrfaglig, sier han.

Sammen med legen Liv Hatle bygde Angelsen opp dagens praksis for bruk av ultralyd i hjertediagnostikk. Angelsen var også i sin tid med og utviklet den første Doppler blodstrømsmåler.

Kreftforskning er et viktig område med store utfordringer for prisvinneren framover.

- Vi arbeider med å få til bedre ultralydbilder. De har ennå mye «støy», men vi har funnet ting som vi mener kan forbedre teknologien. En annen utfordring er det å vise kreftvev tydeligere. For eksempel vises kreftceller i prostata dårlig på ultralyd. Og så arbeider vi med å få medisinen mer effektivt fram til kreftcellene, uten å skade friske celler, sier Bjørn Angelsen. 
        
            (Foto: AUD MOLLAN)

  Foto: AUD MOLLAN

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå