- Kvinnelig omskjæring forbrytelse mot islam

Imam Sheik Abdinur Mahamoud ved moskeen i Trondheim mener islam er det beste middelet for å forhindre kvinnelig omskjæring.

Saken oppdateres.

Som en av de første imamene i landet tar Abdinur tydelig og klar avstand fra omskjæring av jenter:

– Islam er i mot og tar avstand fra omskjæring av jenter. De som omskjærer krenker islam. Religionen må derfor spille en sentral rolle for å forebygge dette. Jeg vil gå i front og samarbeide med fagpersoner, sier imamen.

Neste måned står han i spissen for en konferanse som fokuserer på hvordan omskjæring kan forhindres. Med regjeringens handlingsplan mot omskjæring rett rundt hjørnet, deltok helsearbeidere, mottaksansatte og kommuneansatte på en konferanse om kvinnelig omskjæring i Trondheim fredag. Her ble menns viktige rolle i kampen mot praksisen understreket.

– Imamer hovednøkkelen

Trondheims imam Abdinur høstet også skryt for sin tydelige motstand mot omskjæring, blant annet fra leder Bashe Musse fra Somalisk nettverksforening i Oslo:

– Han er en av de første imamene som engasjerer seg tydelig og entydig mot dette i Norge. Menn har lenge vært fraværende i debatten. Ofte blir somaliske menn beskyldt for å holde tradisjonen i sjakk, men mange innser at det er et felles ansvar å jobbe mot dette, sier Musse, som også har engasjert seg i kampen mot omskjæring. Også Islamsk råd har tidligere stilt seg bak regjeringens kamp mot praksisen.

Gammel tradisjon

Imamen selv er klar på sitt syn:

– Islam forbyr omskjæring totalt. Profeten vår sier at alle har et ansvar for å hindre at andre skal lide. Derfor er omskjæring en forbrytelse mot islam, sier han.

– Hvorfor kan noen da forklare praksisen ved å vise til islam?

– De som linker dette til islam, kjenner ikke religionen. Kvinnelig omskjæring har forekommet i tusenvis av år. Skikken kom til Somalia fra faraoene i Egypt på grunn av handelsforbindelser. Men det er tradisjon, ikke religion. Gud har skapt en frisk kropp, den skal man ikke forandre, sier imamen.

Les også: - Religiøse ledere må på banen

Den profilerte sykepleieren Safia Y. Abdi sier utsagnet kommer sent, men godt:

– Imamer burde fortalt sannheten om islam og andre religioner for tusener av år siden. De er hovednøkkelen. Men jeg er veldig takknemlig for at han er blant de første som snakker i media, sier Abdi.

– Mødre endrer holdninger

I det teppelagte rommet innerst i moskeen i Kjøpmannsgata sitter imamen sammen med Osman Abdullahi Mohamed og bystyrerepresentant Ismail S. Elmi (Ap).

– Vi ser at flere voksne kvinner endrer holdninger gjennom en prosess. Før fikk de vite at de var en god mor dersom døtrene ble omskåret, nå får de vite at de er en dårlig mor hvis det skjer. De har revurdert en sannhet de tidligere tok for gitt, bemerker Elmi.

Kjenner ingen tilfeller

I sommer ble krisetelefonen mot kjønnslemlestelse oppringt om 12 saker som omfattet 15 jenter fra hele landet. Verken imam Abdinur, Elmi eller Mohamed har eksempler på tilfeller av omskjæring av somaliske jenter bosatt i Trondheim.

– Jeg tror miljøet er så lite at vi ville fått vite om det dersom det skjedde. Men der vi kommer fra blir nesten alle omskåret. Vi må kjempe og forebygge slik at våre døtre og barn ikke skal lide slik deres mødre og bestemødre har gjort, sier imam Abdinur.

Siden 1995 har omskjæring av kvinner vært forbudt i Norge.

 
 
På forsiden nå