Direktoratet for byggkvalitet gjør helomvending og trekker ikke tilbake den sentrale godkjenningen for Reinertsen AS etter dødsulykken på Brattørkaia 16. mars i 2012.

En polsk bygningsarbeider døde da et hulldekkeelement falt ned, ødela fire andre og 48 tonn med betong styrtet ned. 9. april i år varslet direktoratet inndragning av sentral godkjenning. Den sentrale godkjenningen er en ordning som betyr at et selskap slipper å dokumentere sin kompetanse i hvert enkelt byggeprosjekt.

Fornøyd med forbedringer

Siden varselet har Reinertsen AS dokumentert hva selskapet har gjort i etterkant av ulykken. Direktoratet kan ikke sanksjonere mot et selskap hvis feilene er blitt rettet opp. Nå sier direktoratet seg fornøyd med forbedringene Reinertsen har gjort i sine systemer og rutiner.

Entreprenøren berømmes for å ha gjort et betydelig arbeid for å klarlegge ulykkesårsak og forebygge nye. Det er utført 60-70 interne revisjoner per år og Reinertsen innførte nye sikkerhetskrav to uker etter ulykken. Selskapet var også i kontakt med Arbeidstilsynet og ba om forskriftsendringer for å sikre overføring til bransjen. Entreprenøren har også innført en ny rutine for særskilt risikofylte arbeidsoperasjoner som skal hindre storulykker.

- Ikke vårt område

-Når Reinertsen gjorde så store forbedringer etter Brattøraulykken, hvordan kunne dødsulykken på Rotvollhaugen bru skje 14 måneder senere? Dette er en ulykke Reinertsen er ilagt en bot på frem millioner kroner for.

-Direktoratet for byggkvalitet forholder seg til plan- og bygningsloven. Anleggsprosjekter som Rotvollhaugen bru kommer under veiloven. Det er utenfor vårt myndighetsområde, sier Steinar Fretheim, direktør for Avdeling for sentral godkjenning i Direktoratet for byggkvalitet.

Det har ikke lyktes adressa.no å få kommentar fra ledelsen i Reinertsen.

En polsk bygningsarbeider døde da et hulldekkeelement falt ned, ødela fire andre og 48 tonn med betong styrtet ned. Foto: terje visnes, Adresseavisen