Drapssiktet kvinne satt fri fra varetekt

Kvinnen (35) som sammen med samboeren (48) er siktet for å ha drept Vibeche Sofie Falch Danielsen (48), ble fredag løslatt fra varetekt.

Drept: Drapsofferet Vibeche Sofie Falch Danielsen (48) ble 20. januar funnet i Nidelva etter å ha vært savnet i flere dager. 

Saken oppdateres.

35-åringen har sittet varetektsfengslet siden 18. januar, og fengslingen ble nok en gang forlenget med en måned 30. juni. Så lenge slapp hun imidlertid å sitte.

Fredag i forrige uke besluttet førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes at kvinnen skulle løslates.

Innstilling til Riksadvokaten

Statsadvokat Per Morten Schjetne, som leder statsadvokatkontoret når Soknes er på ferie, kan ikke si noe om begrunnelsen for løslatelsen. Han opplyser imidlertid at førstestatsadvokatens tiltaleinnstilling i drapssaken ble sendt til Riksadvokaten samme dag som løslatelsen.

Hvem som begikk drapet på Vibeche Sofie Falch Danielsen i leiligheten i Kjøpmannsgata i Trondheim, har ikke etterforskningen brakt klarhet i, ifølge rettsdokumenter.

Likevel mener politiet at det er bevis nok mot samboerparet, og sendte nylig innstilling om forsettlig drapstiltale for begge til førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes. Om Soknes er uenig med politiets vurdering, vil ikke Schjetne si noe om.

– Hva innstillingen til Riksadvokaten går ut på, kan jeg ikke kommentere, sier Schjetne.

Siktet vil ikke intervjues

Adresseavisen var i går i kontakt med den drapssiktede kvinnen. Hun ønsket ikke å la seg intervjue.

– Jeg registrerer at min klient er løslatt, og tar dette til etterretning, sier hennes forsvarer Morten Furuholmen om den siste utviklingen i saken.

Advokat Sigrun Dybvad, som er bistandsadvokat for Falck Danielsens to barn og hennes mor, opplyser at klientene er underrettet om løslatelsen, men at de ikke ønsker å kommentere dette.

Fraktet i rullestol

Vibeche Sofie Falck Danielsen ble funnet død i Nidelva 21. januar i år. Da hadde hun vært savnet siden 16. januar.

Like før klokken sju denne januarmorgenen ringte Falck Danielsens samboer (52) til politiet. Han hadde forlatt leiligheten deres i Kjøpmannsgata og fortalte at han var redd for at samboeren var drept.

Da politiet kom til stedet var leiligheten tom, men de fant blod. Det etterforskerne ikke visste på dette tidspunktet, var at avdøde skal ha blitt fraktet til Marinen i en rullestol, hvor de to siktede angivelig dumpet henne i Nidelva.

Den drapssiktede kvinnen nekter straffskyld for drap, men har fortalt politiet om flyttingen av liket.

Hun er rullestolbruker, og politiet mener at det var hennes elektriske rullestol som ble brukt til å frakte avdøde. Falch Danielsen var innpakket da hun fire dager senere ble funnet i elva.

Mann (48) fortsatt i varetekt

Politiet har tidligere opplyst at de har gjort tekniske funn på Marinen som passer med den siktede kvinnens forklaring. Kripos har også funnet blod på en T-skjorte som tilhører henne. Enkelte bloddråper hadde samme DNA som Falch Danielsen, går det frem av rettsdokumenter.

Obduksjonsrapporten viste at forblødning var årsaken til at 48-åringen døde. Den store halspulsåren var kuttet over etter flere stikk eller hogg i halsregionen. Ifølge fengslingskjennelser i saken har ingen av de to siktede så langt forklart seg til politiet om selve drapet.

Da Sør-Trøndelag tingrett besluttet å refengsle begge i en måned 30. juni, var det fordi retten mente at det var en fare for at samboerparet vil kunne påvirke hverandres forklaringer. Den drapssiktede mannen (48), har så langt benyttet seg av sin rett til ikke å forklare seg til politiet. Han sitter fortsatt i varetekt.

På forsiden nå