Adressa.no skrev fredag om studenter som får økonomisk hjelp av foreldre til å kjøpe leilighet for å unngå å kaste penger ut av vinduet på et beintøft leiemarked.

Anders Kvernmo Langset, leder for Norsk studentorganisasjon, mener at stadig flere studenter er blitt avhengige av økonomisk støtte fra foreldre for å få det til å gå rundt.

- Skaper klasseskille

- Jeg skjønner godt at studenter tenker på å kjøpe. Leiemarkedet er definitivt for dyrt i dag. Men vi vet at de fleste ikke har økonomi til å kjøpe leilighet på egenhånd, og uheldigvis er det slik at man må ha rike foreldre for å komme inn på boligmarkedet. Det kan så absolutt skape et klasseskille, sier Anders Kvernmo Langset, leder for Norsk studentorganisasjon til adressa.no.

Ifølge Henning Spets i EiendomsMegler1 Midt-Norge, er det mange foreldre som kjøper leilighet til sine studerende barn så de skal slippe å leie.

- På visningene den siste tiden av treromsleiligheter i sentrumsnære områder, er faktisk over halvparten av de som kommer studenter, med foreldre som går inn og investerer, sier Henning Spets i EiendomsMegler1 Midt-Norge.

Spets sier det er sjelden han møter studenter som kjøper selv med egenkapital.

Adressa Pluss: Studenter kjøper større boliger

Men studenter får ikke bare økonomisk hjelp til å kjøpe leilighet. Skal man tro Norsk studentorganisasjon, blir studentene stadig mer avhengige av økonomisk hjelp fra foreldre for å klare seg gjennom studietiden, uavhengig av om de kjøper eller leier.

- Vi vet at fire av ti får økonomisk støtte fra foreldre, og det er faretruende høye tall. Hvis man skal være avhengig av foreldre er det ikke lenger lik rett til utdanning. I tillegg til foreldrehjelp ser vi også at studenter jobber mer og mer, og for første gang ser vi at inntekter fra deltidsjobben overstiger inntektene fra studiestøtten for majoriteten, sier Langset.

Utleiere utnytter muligheten

Leder for Studenttinget i Trondheim, Elena Bogen Slydal, mener å se den samme tendensen.

- For studenter er det for dyrt å leie. Det ser man veldig lett på gjennomsnittprisene for leie i forhold til hva studentene får i lån. Mye er altfor dyrt til at man kan leve på et studentbudsjett uten å få støtte hjemmefra, sier Slydal.

Hun forteller at selv om hun har hatt utelukkende positive forhold med sine utleiere, vet hun at det er mange utleiere som utnytter seg av det pressede markedet og muligheten til å tjene penger.

- Det ordner seg bestandig, men det er jo en grunn til at man begynner å lete allerede i februar. For oss som allerede er her er det greit, men det er mye verre for de som flytter hit og ikke kjenner byen, sier Slydal.

Adressa Pluss: Tusenvis av studenter i hybelkø

Krever flere studentboliger

Nå krever Norsk studentorganisasjon flere studentboliger i et forsøk på å hjelpe studenter i boligkrise og legge en prisdempende effekt på leiemarkedet over ett.

I Trondheim er dekningsgraden av studentboliger på 14,3 prosent, viser undersøkelsene til studentorganisasjonen. Norsk studentorganisjon har et mål om en dekningsgrad på 20 prosent.

- Samtlige borgerlige parti har gått til valg på flere studentboliger. I fjor var det lagt av midler til 1259 nye boliger fordelt på hele landet, og det er veldig lite. Studentboliger er laget for å gi studenter muligheten til å studere, og vi ser at de byene som har fått til en skikkelig satsing på studentboliger opplever mindre press på markedet generelt, sier Langset.