En av disse blir Årets Trønder

Juryen for hederstittelen «Årets Trønder» har talt. Fem verdige kandidater er plukket ut og vil bli presentert i avisen i tur og orden i dagene fram mot nyttårsaften da vi avslører hvem som får prisen.

Saken oppdateres.

I mellomtiden oppfordrer vi våre lesere om å komme med sine synspunkter på de fem kandidatene på adressa.no.

Juryens begrunnelse for de fem nominerte til prisen som «Årets Trønder».

Marit Breivik

«Hun kan se tilbake på nok et strålende håndballmesterskap, som førte til at de norske håndballjentene nådde finalen i årets VM. Dette er den 11. mesterskapsmedaljen som Marit Breivik (52) har oppnådd i sin tid som trener for det norske kvinnelandslaget i håndball. Knapt noen landslagstrener i noen idrettsgrener kan se tilbake på en lignende suksess, spesielt ikke innenfor noen av lagidrettene. Fire medaljer av edleste sort har det blitt siden hun begynte som landslagstrener i 1994.

Juryen vil spesielt bemerke Marit Breiviks fremragende måte å lede laget sitt på. I sterk motsetning til sine mannlige kolleger – alle de andre landslagstrenerne i kvinnehåndball er menn – klarer hun å styre laget på en inkluderende måte uten å måtte ty til all verdens geberder og skjellsord. På tv ser vi henne med et smil om munnen selv i de mest stressede situasjoner. Samtidig opptrer hun bestemt og med klare prioriteringer slik god ledelse skal være.

Juryen mener Marit Breivik har vist lederevner langt utover det vi vanligvis ser, enten det dreier seg om idrett, organisasjonsliv, eller i næringslivet.

Hun er født og oppvokst i Levanger og spilte håndball for Skogn i Skogns siste glansår, og har vært bosatt i Oslo-området de siste årene.»

Finn Wagle

«Har vært biskop i Nidaros siden 1991 og har for lengst varslet at han går av 30. juni neste år. Selv om Wagle (66) ikke er trønder av fødsel, lærte han seg tidlig å tilvenne seg trøndernes væremåter som ikke alltid er like strengt pietistiske som man kan finne i andre deler av Kirke-Norge. Har i stor grad fulgt opp de sterke kirketradisjoner i Nidaros, i likhet med markerte biskoper som Arne Fjellbu.

Wagle har i sin tid som biskop i vært en inkluderende og åpen kirkeleder, selv om han har vært regnet å tilhøre den noe mer konservative delen av den norske kirke. Dette har imidlertid forandret seg den siste tiden, og juryen berømmer spesielt Wagles modige standpunkt i den opprivende homofilidebatten i kirken.

Juryen legger også stor vekt på at Finn Wagle har vært en av de fremste kirkelederne i Norge som har tatt opp viktige forhold utenom kirken, ikke minst i miljø- og klimadebatten der Wagle har vært en toneangivende person i norsk kirke. I sin tid som biskop har Wagle også utmerket seg med sterk innsats i pilegrimsaken med åpninger av en rekke pilegrimsleder inn til Trondheim og Nidarosdomen, og som en viktig person i utviklingen av Olavsfestdagene. Juryen legger også vekt på den åpenhet biskop Wagle har vist overfor andre religioner og trosretninger innen kirken gjennom flere økumeniske gudstjenester.»Erik Haugane

«Administrerende direktør i det som nå heter Det norske oljeselskap(skal forkortes til Det norske), og som fram til i høst var mest kjent under navnet Pertra ASA.

Haugane (54) er født og oppvokst i Mo i Rana, men har hatt det meste av sin virksomhet knyttet til Trondheim og Trøndelag. Han er utdannet geolog, han var i sin tid oljekonsulent i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Haugane kom fra en viktig stilling i selskapet PGS (Petroleum Geo Services) før han ble en av drivkreftene for å etablere oljeselskapet Pertra som hadde sin bakgrunn i omorganiseringen av PGS. Sammen med blant andre Kaare M. Gisvold (styreleder i Pertra/Det Norske) fikk Haugane reist nødvendig kapital for å kjøpe hjem Pertra som i stor grad var basert på trøndersk teknologi og kunnskap.

Som daglig leder av Pertra/Det Norske har Erik Haugane klart å utvikle selskapet til å bli landets største oljeselskap etter StatoilHydro. I den korte tiden selskapet har eksistert har selskapet gjort flere oljefunn og er også i gang med sin første utbyggingsoppgave. Ikke minst med Erik Hauganes innsats er Pertra/Det norske blitt et viktig innslag i det sterkt voksende oljemiljøet i Midt-Norge.»

Børge Brende

«Stortingsrepresentant og nestleder i Høyre fra Sør-Trøndelag som synger på det absolutt siste verset som stortingspolitiker – i hvert fall i denne omgang. Fra nyttår av blir han direktør i den meget prestisjetunge organisasjonen World Economic Forum med tilhold i Davos, Sveits.

Juryen vil spesielt bemerke Børge Brendes (42) innsats som miljøvernminister i Bondevik II-regjeringen. Der overrasket han svært mange, også de som så med stor skepsis på å få en Høyre-statsråd i Miljøverndepartementet. Brende regnes som en av de aller fremste miljøvernministre vi har hatt etter Olav Gjærevoll og Gro Harlem Brundtland. Ikke minst hans store innsats for å etablere nye nasjonalparker er blitt lagt merke til.

Juryen vil spesielt bemerke Børge Brendes innsats i klimadebatten der han har vært en av frontfigurene i opposisjonens klimautspill, som regnes som mer radikalt og nyskapende enn regjeringens. Juryen understreker også Børge Brendes nye jobb i World Economic Forum som er en av de mest prestisjetunge samlinger av toppfolk innen politikk, næringsliv og organisasjoner med representanter fra hele verden. Juryen bemerker at det er svært sjelden at nordmenn får slike oppgaver.»

Erlend Johannesen

«Unggutten fra Flatåsen i Trondheim, som 22 år gammel og helt på eget initiativ, brøt opp fra en sikker tilværelse i hjembyen for å ofre seg for gatebarna i byen Tacloban på Filippinene. Før han bestemte seg for å bruke sine krefter for å hjelpe gatebarna, hadde han selv i to perioder jobbet ved et barnehjem på Filippinene.

For å drive barnehjemmet etablerte Johannesen (24) den humanitære organisasjonen Streetlight, med eget styre av ungdommer i Norge og lokale ungdommer i Filippinene. To år etter at ideen ble unnfanget, kunne det nye barnehjemmet ta imot de første gatebarna. På Filippinene har Streetlight nå lokale sosialarbeidere, lærere og husmødre ansatt, men får i tillegg god hjelp av frivillige ungdommer til driften. Så langt har over 60 ungdommer fra Norge, Sverige, Canada, USA og India arbeidet gratis for Streetlight i Tacloban.

Juryen uttaler at Erlend Johannesen står for en innsats langt utover det man kan forvente av norsk og trøndersk ungdom. Han har selv gått aktivt inn i hjelpearbeidet og har blitt det som blir kalt en «kuya» (storebror) for gatebarna. Selv om Erlend har fått både fysiske og psykiske plager av livet blant gatebarna i Tacloban, har han ikke gitt opp. Barnehjemmet er i år utvidet til også å omfatte et skolesenter hvor barn og deres foreldre fra slummen får hjelp i en tung hverdag. Erlend Johannesen har vært blant de navn som oftest har vært nevnt som kandidat til «Årets Trønder» fra våre lesere.»

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå