Det var konklusjonen etter at byens fremste politikere tirsdag formiddag diskuterte Trondheim kommunes aktivitetstilbud for psykisk utviklingshemmede.

Saken kom opp etter at Adresseavisen gjennom flere artikler i sommer dokumenterte at tilbudet til voksne funksjonshemmede ikke er forsvarlig. Fylkesmannen har også konkludert med at en bruker av dagtilbudet ved Vidarheim har fått betydelig svekket helse som følge av tilbudet kommunen har gitt henne.

- Jeg kan ikke huske å ha opplevd den type kritikk fra Fylkesmannen i min tid som politiker. Og det begynner å bli noen år nå, sa kommunalråd Yngve Brox (H) og ba rådmannen redegjøre for tilbudet kommunen gir i dag. Brox understreket samtidig at han holder flertallet i bystyret ansvarlig.

-  Dette er et resultat av politiske prioriteringer gjennom år. Dette har vi advart mot, uttalte Brox.

- Skal ikke skje

Den påstanden likte Arbeiderpartiets kommunalråd Eirik Schrøder dårlig.

- Den påstanden kan ikke stå uimotsagt. Vi har økt rammen hvert år, sa Schrøder og la til.

- Når det er sagt. Det som har skjedd i denne saken skal ikke skje.

Schrøder la så frem følgende forslag som ble enstemmig vedtatt.

«Formannskapet ber rådmannen gjennomgå og vurdere tjenestetilbudet ved samtlige dagaktivitetstilbud for personer med psykisk utviklingshemming. Innen 1. oktober 2014 bes rådmannen orientere Formannskapet om status og eventuelle endringer.»

Fylkeslegen kritisk

Men om oktober er raskt nok, gjenstår å se. I sommer varslet nemlig Fylkesmannen at han forventer umiddelbar forbedring av tilbudet, og har kalt inn kommunen til et møte allerede 22. august. Innkallelsen kom etter at Adresseavisen hadde skrevet om tilbudet på Vidarheim.

- Det bildet som er tegnet av tilbudet ved Vidarheim den siste uken er et helt annet enn det Trondheim kommune har gitt oss, uttalte fylkeslege Jan Vaage til Adresseavisen 14. juli.