Mange evakuert ut i brannatten

Uhyggesstemningen bredte seg blant hundrevis av beboere i Møllenberg-området og strøkene langs Innherredsveien, da de ved fem-tiden om morgenen ble vekket av ulende sirener fra politibiler som kjørte frem og tilbake i gatene for å vekke folk.

Saken oppdateres.

I de kraftige stormbygene drev et voldsomt gnistregn fra de overtente bryggene i Kjøpmannsgata og på Verftstomta innover hustakene langt oppover mot Rosenborg og Singsaker, og både politi og brannvesen anså at det var overhengende fare for at flere bygninger i disse strøkene kunne bli antent av gnistene. Det ble ikke foretatt noen organisert evakuering fra de utsatte områdene, men svært mange pakket sammen sine mest verdifulle eiendeler og søkte ut på gatene, vekk fra det verste gnistregnet og den tette røyken som drev gjennom gatene.

Særlig mange eldre mennesker var tydelig oppskaket over det som skjedde, og mange var usikre på hvordan de skulle opptre. Flere gikk forfrosne og gjennomvåte omkring med sine eiendeler i plastposer og vesker og visste ikke hvor de skulle gjøre av seg.

Naboer vekket hverandre og mange hjalp også barn og eldre med å komme seg ut på gatene og vekk fra de verste områdene.

I perioder gikk skurer av knyttnevestore gnister nesten tettere enn de kraftige regn- og haglbygene, og rundt omkring på hustakene lå det tett i tett med ulmende glør. Mange tok seg opp på hustakene med haveslanger og vannbøtter for å slukke gnistene i stormbygene, og i hele området gikk brannfolk i alarmberedskap for å oppdage eventuelle branntilløp.Tok ikke sjansen

- Vi tok ikke sjansen på å bli i leiligheten lenger, sier Kjell og Ragnhild Antonsen, som sammen med de tre barna Ketil (5), Robert (7) og Rita (8), pakket sammen sine viktigste eiendeler og evakuerte fra huset i Verftsgata.

Kjell Antonsen forteller at alle som bodde i gården var vekket, og at de andre også hadde trukket ut på gata. - Selv om det er en murbygning mente vi at brannfaren var stor. Svære glør slo mot vindusrutene og la seg i vinduskarmene og på taket, og i den kraftige vinden så det ut til at brannen lett kunne spre seg videre, sa han.Gikk søkkvåt omkring

Jens Johansen bor i Innherredsveien 2E, og han trodde at alle beboerne i bygningen hadde trukket ut på gata. Selv hadde han sanket sammen noen verdifulle papirer i en plastpose i tillegg til en del klær han bar på armen.

Som mange andre gikk han mer eller mindre søkkvåt omkring i uværet uten riktig å vite hvor han skulle gjøre av seg.

- Jeg tør ikke oppholde meg innendørs, og jeg har ingen kjente i nærheten som jeg kan gå inn til mens dette står på, sa han.

Et par av forretningene mellom Innherredsveien og Verftsgata ble også delvis evakuert. Odd Handberg i Trondheim Agenturforretning forteller at han hørte om brannen i radioen, og at han straks varslet de ansatte om å komme ned slik at forretningen kunne tømmes for verdifulle papirer o.l.Gnistregnet

- Gnistregnet sto tett i bakgården da jeg kom hit, og vi sørget først for at et lager med gassflasker ble tømt, forteller han.

Bakke kirke lå lenge svært utsatt. Den røde trebygningen sto i perioder fullstendig omgitt av store glør og gnister, og kirkens betjening våget seg ikke opp i tårnet for å slukke gnister som ble liggende og ulme. En stigebil fra brannvesenet ble dirigert til kirken da det ved 07.00-tiden oppsto et mindre branntilløp i kirketårnet, og brannmannskapene sikret bygningen effektivt.

Ved halv åtte-tiden var brannen stort sett under full kontroll fra brannvesenets side, og folk kunne gå inn igjen for å tørke og varme seg etter de uhyggelige opplevelsene i morgentimene. 
På forsiden nå