Olavsstatuetten berget

Alle landets idrettsutøvere kan ta det helt med ro. Originalen og arbeidstegningene til Olavsstatuetten ble i går berget ut av brannruinene til Gullsmed Morken.

Saken oppdateres.

- Jeg visste den var inne i safen et sted, sier Sverre Morken idet han forsiktig bretter ut en hvit papirserviett som skjuler Wilhelm Rasmussens lille kongsfigur, miniutgaven av Olav Tryggvason- statuen som alle kjenner så godt fra Torvet i Trondheim.

- Nå har jeg alt jeg trenger for å lage en ny statuett, sier Morken som har en klar formening om hvem den neste vinneren blir. Men noen bestilling fra juryen har han ennå ikke fått. Arbeidet med den tidkrevende søylen er derfor ikke startet.

Familie-klenodier

Det verste sjokket etter brannen har lagt seg både i familien Morken og blant flere av de andre som ble rammet av katastrofebrannen lørdag.

- Nå er vi innstilt på å se fremover. Vi har allerede et nytt forretningslokale i kikkerten. Kanskje er vi i gang igjen rett over nyttår, sier Ragnfrid Morken. Selv er hun mest glad for at alt av gammelt sølv og gull som var innlevert for reparering, er berget. Eierne kan bare melde seg på forretningens telefonnummer og avtale tilbakelevering.

Innholdet i reparasjons-skuffen var noe av det første Sverre Morken bar ut av den brennende bygningen.

Brudekroner

Men også familieklenodiene etter bestefar Fridtjof Morken ble raskt tatt hånd om: To gedigne brudekroner i tungt sølv.

- Maken lages ikke mer. Ingen behersker den vanskelige siseleringskunsten i dag, fastslår sønnesønnen med beundring i stemmen. Også i fremtiden vil han låne ut kronene til bruder som vil ta seg ekstra godt ut på bryllupsdagen.

I går var Sverre Morken på et nytt besøk i branntomten - og fant ut at både innholdet i safen og arkivet er intakt. Etter å ha fastslått at firmaets forhistorie i form av gamle arbeidstegninger, fotografier og dokumenter er i behold, er han straks mer optimistisk til tanken på å gjenoppta virksomheten i midlertidige lokaler i påvente av at den tradisjonsrike bygården gjenreises etter ødeleggelsene i helgen.

Utsikt til branntomt

Også adm. Dir. Gunn Kari Hygen Næringsforeningen ser optimistisk framover etter at hun og resten av staben er installert i pene og romslige lokaler på toppen av det gamle hovedpostkontoret.

- Herfra kan vi følge utviklingen på branntomten fra dag til dag. Bedre lokaler kunne vi ikke ha fått, sier Hygen som var operativ på sitt nye kontor allerede mandag morgen. Fullt opp av blomster vitner stor omtanke i mange kretser.

De av Næringsforeningens medlemmer som er avhengig av ekstra store sigarer til jul behøver heller ikke å bekymre seg. Selv om tobakksbeholdningen til nabo Mix Sørensen gikk med i brannen, er allerede et nytt varelager på plass i en egen disk i Mix-kiosken i Byhaven.

- Her kan alle de gamle kundene våre finne mange av sine favorittsigarer, forsikrer Annbjørg Myhre som har stått i den tradisjonsrike tobakksforretningen i Dronningens i hele sitt voksne liv. Fram mot jul skal hun og kollega Helen Godhavn ta hånd om sigardisken i Byhaven annenhver dag.

- Godt å være i jobb igjen. Da er det lettere å få brannen på avstand, sier Myhre som gråt så tårene trillet da arbeidsplassen hennes gjennom 30 år ble lagt i ruiner lørdag.

 
 
 
 
På forsiden nå