Frityr og vann gir eksplosjon

Se nøye på bildet, og forestill deg eksplosjonen i et lite kjøkken. Slik blir det dersom du forsøker å slukke en frityrbrann med vann.

Når brannen i frityrgryta først er et faktum, tar det få sekunder før det hele er totalt ute av kontroll. Derfor er det så viktig å vite hva du kan slukke med, og ikke minst; hva du absolutt ikke må gjøre.

- Du må vite det så godt at du gjør det helt automatisk, selv om du er i en oppskjørtet situasjon, , sier leder Steinar Bakke i Vinjes førstehjelps- og brannvernsinstruksjon.

Flammer opp

Adresseavisen ba ham demonstrere effekten av å slukke en frityrbrann med henholdsvis vann, pulverapparat og ullpledd.

Testen ble gjort med flytende propan, men effekten er akkurat den samme som for brennende frityrolje.

Med full fyr i «frityrgryta» viser Bakke først hva som skjer når du heller vann på. Han kaster på en vannmengde mindre enn en halvfull vanlig vaskebøtte, og hadde vi befunnet oss i et kjøkken ville følgende vært katastrofale: I løpet av et brøkdels sekund brøler flammene mange meter over bakken.

- Når du kaster på vann omdannes dampen til gass som eksploderer. Dessuten kan store deler av den brennende oljen havne utenfor gryta. Absolutt ikke å anbefale, sier brannverninstruktøren tørt.

Med et pulverapparat kan det gå bedre. Først demonstrerer Bakke feil bruk: Å fra nært hold sprute rett ned i den brennende gryta. Da spruter den brennende oljen opp, og brannen sprer seg. Stiller du deg derimot et stykke unna, slik at trykket fra pulverapparatet ikke treffer nedi gryta, går det fint å slukke med pulverapparat.

- Men det mest effektive er å bruke et pledd eller noe annet for å kvele flammene, sier Bakken og legger et ullpledd over flammene. I løpet av et par sekunder er det bare litt røyk igjen.

En annen mulighet er å bruke et CO2-apparat, som vil legge som en oksygenslukende hinne over den brennende oljen.

- Når du har slukket, er det vesentlig at du med en gang stanser varmetilførselen til frityrgryta. Ellers vil det kunne flamme opp igjen i løpet av få sekunder, minner Bakke om.

Mange henvendelser

I løpet av dagen i går fikk Bakke en rekke henvendelser fra firmaer som etter bybrannen ønsker mer brannvernopplæring.

- Det er typisk at man først tar kontakt etter at det har gått galt. Men det tar faktisk ikke allverdens tid å lære seg godt brannvern; i løpet av et par timer rekker vi mye, sier instruktøren.

NEI: Vann er ikke lurt. Det skal ikke så mye til før brannen blir til et eksploderende flammehav.