Arkitekten bak Rotvoll

Han satte spor etter seg i Trondhjem både som arkitekt og lærer.

Saken oppdateres.

Ole Falck Ebbell (1839-1919) kom til Trondhjem 28 år gammel. Da hadde han flere års ingeniør- og arkitektutdanning bak seg fra Tyskland og Sveits - og noen år som praktiserende arkitekt i Christiania. Blant annet var han assistent ved oppføringen av stortingsbygningen i 1861.

Han gjorde flere studiereiser; i Italia og Tyskland viet bygningsfag, og i Norge der hovedinteressen, foruten arkitektur, var vei- og kanalvesen. Så det var en solid arkitekt Trondhjem fikk nyte godt av.Sykehus og skoler

Ebbells største prosjekt var nok asylet på Rotvoll, en bygning som vitner om en fremsynt arkitekt av sin tid. Veien som er knyttet til navnet hans, ligger da også i det området. Andre bygg han sto i bresjen for var Ila og Kalvskinnet skoler, Trondhjems rådhus (i dag Folkebiblioteket), Dampkjøkkenet i Kongens gate og sitt eget hus i Arkitekt Christies gate.

Til tross for at Ebbell for det meste hadde sitt virke i Trondhjem, satte han også spor etter seg andre steder i landet: Bodø sykehus, Neevengården asyl i Bergen og Eg asyl ved Kristiansand var bygninger han sto bak. Elvran kirke i Stjørdal og Snillfjord kirke i Hemne var oppført i enkel sveitserstil, mens hans øvrige bygninger oftest var i pusset eller upusset tegl, med behersket bruk av ornamenter.Lærer i bygningskunst

32 år gammel ble Ole Falck Ebbell ansatt som lærer i mekanikk og bygningskunst ved Trondhjems Tekniske Læreanstalt (forløperen til NTH). Senere underviste han også i formlære og ornamentikk. Fra 1891 avanserte han til overlærer i bygningskunst og ble leder for arkitektavdelingen.

Ebbell trakk seg tilbake som utførende arkitekt på slutten av 1800-tallet, men regnes likevel som en av de viktigste arkitektene for Trondhjems bygningsmiljø fra den tiden.

Ebbell var en samfunnsengasjert person og var medlem av formannskapet i Trondhjem. Han hadde mange offentlige og private verv, blant annet satt han i kommisjonen for restaureringen av Domkirken i Trondhjem 1882-1894.

Ole Falck Ebbell var født i Christiania som sønn av rådmann med samme navn og mor Anna Sofie Kloed. Han var gift med Elisabeth Brun.Kilde: Norsk Kunsterleksikon 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå