Dr. Sands veg

Dr. Anton Julius Sand vokste opp i nærheten av spedalske og arbeidet mesteparten av sitt liv for spedalske.

Saken oppdateres.

En av «ordførergatene» i gamle Strinda har fått navnet sitt etter legen Anton Julius Sand. Den går fra Nordahl Bruns veg til Paul Fjermstads veg.

Sand ble født i 1844 i Nesna i Nordland, og foreldrene var Augusta Amalie Francke og Fredrik Christian Sand.

Gutten vokste opp på Reknes pleiestiftelse for spedalske ved Molde, der faren var direktør. Etter medisinsk embetseksamen arbeidet Anton Julius Sand en stund sammen med faren. Da den fransk-tyske krigen brøt ut i 1871, ble han militærlege og arbeidet på den tyske siden.

Tilbake i Norge ble den unge Dr. Sand direktør for Reitgjerdet pleiestiftelse for spedalske i 1874. Der ble han i 41 år, og ble kjent for sin innsats for leprapasientene. Dette var i den tiden leprabasillen ble funnet. Etter hvert som sykdommen ble mer utredet, fikk Sand løsnet litt på den totale isolasjonen som pasientene på Reitgjerdet hadde levd under.

Dr. Sand var kommunepolitiker i Strinda og ordfører fra 1881 til 1884. Han var også interessert i jordbruk og satt i mange år i styret for Sør-Trøndelag Landhusholdningsselskab og Selskabet for Norges Vel.

Dr. Anton Julius Sand var gift med Sophie Augusta Stang, og de hadde hele 11 barn. Han eide gårdene Brøset og Granåsen. I 1905 ble han utnevnt til ridder av St. Olavs orden.

 
 
 
 
På forsiden nå