Fikk gate mot Domkirken

Han var bosatt i Trondheim i «bare» 19 år, men Conrad N. Schwach var nok en skaptrønder.

Saken oppdateres.

En liten gatestubb på Øya gir flott utsikt rett mot Domkirken. Kanskje fikk Schwach sin gate nettopp her fordi han laget en ny beskrivelse av nasjonalhelligdommen.

Han var prestesønn fra Ringsaker, men vokste opp i Solum ved Skien. Conrad Nicolai Schwach (1793-1860) var sønn av Emanuel Schwach og Dorothea Nilsen. Moren var datter av en tyskfødt boktrykker, Samuel Conrad Nielsen, som ble utgiver av Norges første avis - Norske Intelligentssedler.

Etter Katedralskolen i Oslo studerte han i København under den berømte fysiker Ørsted. Men da moren døde, reiste han tilbake til Oslo og begynte å studere jus. 24 år gammel hadde han fullført med laud. Etter praksis i Oslo og Arendal, kom han i 1830 til Trondheim som annenassessor ved stiftsoverretten. Han ble snart valgt inn i Vitenskapsselskapet og var sekretær der i mange år. Dessuten var han medstifter av og den første sekretær for Trondhjems Kunstforening.

I 1838 ga han ut den første beskrivelse av Nidarosdomen i nyere tid. Men som forfatter huskes han nok best for «Mens Nordhavet bruser». I diktningen er han representant for overgangen mellom klassisisme og romantikk.

Schwach var gift med prestedatteren Anna Margrethe Heide. I 1849 ble han utnevnt til sorenskriver i Nedre Telemark og døde der i 1860.

 
Schwachs gate fra Klostergata til Elvepromenaden - mot Nidarosdomen. 

Schwachs gate fra Klostergata til Elvepromenaden - mot Nidarosdomen. 

På forsiden nå