Født til kjøpmann

Han ble statsminister, men hadde likevel godt grep om familiebedriften I. K. Lykke.

Saken oppdateres.

Ivar Lykke (1872-1949) vokste opp på Sorgenfri og i Munkegaten 48, der faren, Peder Tangen Lykke, drev forretningen sin. Moren het Augusta Wanvig. Ivar var eldste sønn av 13 søsken. Det er farfaren, Iver Knudsen Lykke, som regnes som grunnleggeren av familiefirmaet i 1836.

Ivar begynte på middelskolen ni år gammel. Etter handelsutdanning og utenlandsstudier kom han som 20-åring «hjem» og gikk inn i farens forrtening. Firmaene hadde nå begynt å spesialisere seg, og ost og smør var Lykkes hovedsatsning innenfor kolonialvarene. Med Ivars inntreden startet en omfattende modernisering og utvidelse - og total rehabilitering av bygningen i Munkegaten.

30 år gammel ble Ivar medeier i farens firma, og flere av brødrene var også med i driften. 1910-1918 satt han som eneeier. Foruten å ha mange styreverv var han også russisk konsul. Etter hvert kom sønnen Ivar jr. også med i bedriften - som dermed rullet videre.

Politikeren

Men Lykke var først og fremst politiker; bystyremedlem 1905-36, varaordfører 1912-16 og deretter fast på Stortinget frem til 1945 med presidentvervet i to perioder på 1920-tallet. Han var Høyre-leder 1923-26 og formann i flere stortingskomiteer, var delegert til Folkeforbundet og formann i den interparlamentariske gruppe. 1926-1928 satt han som både statsminister og utenriksminister.

Han var den som foreslo navnet Trondheim ved navnestriden i 1928 -1930.

I 1940 deltok Lykke i riksrådsforhandlingene med tyskerne. De siste årene på Stortinget var han alvorlig syk og måtte til slutt trekke seg ut av politikken.

Familiemannen

Ivar ble gift med Petra Anker Bachke. (Tvillingbroren hennes, Christian, var gift med Victoria Bachke.) Familien på sju hadde sommerbolig ved Ringve. I 1909 kjøpte Lykke Bakkaunet gård sammen noen andre forretningmenn, som prosjekt for tomtesalg, og bodde der en tid da han drev filial på Bakklandet. I 1915 flyttet familien til Museumsplass.

Lykke var en familiekjær mann med omsorg for hele storfamilien. Fruen Petra var også Høyre-politiker og aktiv i KFUK.

I. K. Lykke A/S eier i dag Bunnpris-kjeden og drives av femte generasjon Lykke.

 
 
 
På forsiden nå