Onsdag kom NRKs valgkampmaskineri til Trondheim og Studentersamfundet. Utenfor Samfundet sto det en lang kø allerede halvannen time før sending. De måtte slippes tidligere inn på grunn av det heftige sommerregnet. Inne ble de alle med på prøvene, og ga lyd i storsalen.

TA VALGOMATEN 2015: Hvilket parti er du mest enig med i Trondheim?

Spent

I Klubben timen før sending satt lokalpolitikere, rådgivere, statsråd Torbjørn Røe Isaksen, utdanningspolitisk talsmann for Ap, Trond Giske, Venstre-leder Trine Skei Grande. Lokalpolitikerne som skulle i ilden var en rødkledd Rita Ottervik og Yngve Brox i blått. Mens Ottervik sverget til kaffe før sending, tok Yngve Brox for seg av vannet. De to skulle møte en godt drillet programleder, Ingunn Solheim, som ledet hele sendingen.

Yngve Brox innrømmer at han alltid er svært spent foran en slik debatt.

- Uansett hvor mange debatter jeg har vært i før, er det nerver. Men jeg gleder meg også til å snakke om hvordan Høyre vil bedre kvaliteten på eldreomsorgen og lage Norges beste skole, sier Brox.

- Når det går så dårlig på meningsmålingene, legger det et ekstra press på deg?

- Jeg må bare ta ting helt med ro. Det er velgerne som avgjør dette på valgdagen.

- Leser Sporten

- Etter forrige måling fortalte Adresseavisens forside at Aps koalisjon hadde 44 mandater, blå side 22. Hva sier du til deg selv da?

- Da leser jeg Sporten. Og tenker at jeg må sørge for å få frem budskapet.

- Hvordan er det å debattere mot Rita?

- Hun er en erfaren debattant. Men det er krevende fordi hun kommer med påstander som ikke stemmer. Nå er det så mange at det er vanskelig å gå i rette med. Hun gjentar til det kjedsommelige at vi går til valg på å kutte skattene. Det gjør vi ikke. Hun kommer også med påstander om våre budsjettforslag i eldreomsorgen, som ikke stemmer. Hvis jeg hadde styrt byen i 12 år, så ville jeg opptrådt på en annen måte.

På vei ut fra storsalen etter en prøve kommer Rita Ottervik sammen med rådgiver Venke Aarethun.

- Jeg gleder meg til at vi endelig skal debattere skole. Det er alltid artig med debatt.

- Yngve Brox sier han er lei av alle dine usanne påstander?

- Så sent som for to uker siden stemte Høyre for en reduksjon i eiendomsskatt, som gjør at vi kan miste 25-30 millioner årlig. Det står i formannskapets protokoll, det er bare å sjekke. Deres budsjettforslag ville også gitt 20 millioner mindre til eldreomsorg. Det er derfor ikke usannheter vi kommer med, sier Ottervik.

Samfundet fylles onsdag kveld før NRKs folkemøte. Foto: Håvard Jensen