–Vi må erkjenne at eldreomsorg er det området vi har lyktes dårligst med de siste fire årene. Jeg har vært en del av det politiske flertallet som har ansvaret for dette. Nå er det på tide at vi tar et ordentlig krafttak for livskvalitet på sykehjemmene, sier Lykke.

I likhet med en rekke andre trondheimspolitikerne synes Lykke det er vondt og fortvilende å lese Adresseavisens historier om 1781 alvorlige avvik i eldreomsorgen de siste to årene.

LES OGSÅ (PLUSS): Rapport fra innsiden - 1781 alvorlige hendelser i eldreomsorgen

–Det gir et sterkt inntrykk å lese om bekymringene de ansatte kjenner på, og om fortvilelsen brukerne og de pårørende føler, sier Lykke.

Hardere i klypa

KrFs førstekandidat i Trondheim mener det politiske flertallet nå må erkjenne ansvaret for at det gjenstår mye i eldreomsorgen i kommunen. Dersom KrF blir en del av et politisk flertall etter valget, lover Lykke en tøffere linje fra KrF for mer penger til flere ansatte i omsorgen.

–Jeg har vært en del av dette flertallet i fire år, og tar ansvar. Jeg har tenkt å lære av mine feil i neste periode. KrF setter livskvalitet i eldreomsorgen svært høyt foran dette valget, og i de forhandlingene vi forhåpentligvis blir en del av etter valget. Grunnbemanningen må opp, særlig på kveld og helg, sier Lykke.

LES OGSÅ (PLUSS): - Forferdelig trist og opprørende lesing

–Har dere vært for opptatt av å bygge nye sykehjemsplasser og «glemt» å sørge for nok penger til økt bemanning?

–Nå er det ikke sånn at vi har bygd for mange sykehjemsplasser og plasser i omsorgsboliger de siste årene. Vi har bruk for hver eneste av disse. Eldreandelen i befolkningen øker, vi har satset på at alle skal få enkeltrom på sykehjemmene. Det har vært krevende og nødvendige tiltak. Men vi ser at det må mer penger inn i driften for å få flere ansatte. Der må det skje noe raskt, sier Lykke.

Politisk kontroll

Geirmund Lykke synes det er viktig med åpenhet om avvikene, slik at politikerne kan sette inn tiltak. Lykke skulle ønsket at også kommuner som Oslo og Bergen hadde praktisert samme åpenhet rundt disse tallene for bedre å kunne sammenligne situasjonen i Trondheim med andre steder i landet.

–Avvikene er viktige, og i KrF ønsker vi å få til politisk behandling av alle serviceerklæringene ved sykehjemmene. Det er her de ulike enhetene fastsetter nivået de ønsker å ha på sine tilbud. Bystyret må vurdere om nivået sykehjemmene sier de skal holde samsvarer med virkeligheten. Vi må ha sterkere politisk styring med kvaliteten på tilbudet som gis ute i enhetene, sier Geirmund Lykke.

LES OGSÅ (PLUSS): Ap lover flere ansatte

Ikke skremmebilde

KrF-politikeren er samtidig opptatt av å ikke skape et skremmebilde av eldreomsorgen i Trondheim. Han tar avviksmeldingene på alvor, men vil understreke at ansatte i tjenesten gjør en god jobb.

–Vi må huske at det ble foretatt 4,3 millioner medisinutdelinger i den samme perioden som de 1781 avvikene ble registrert. Alle gjør feil i jobben sin, og ikke alle disse feilene som er avdekket truer liv og helse. Vi må ha et riktig perspektiv på dette. Feil skal vi sørge for unngås i størst mulig grad, men i alle yrker vil folk gjøre feil fra tid til annen.

Etter at Adresseavisen publiserte saken om de 1781 avvikene lørdag la Lykke ut følgende melding på sin Facebook-side:

«La oss også huske på at dagens avisoppslag gjelder 5000 dyktige ansatte som betjener 5000 brukere som får 2 millioner medisinutleveringer per år, dvs. 4,3 millioner utleveringer i perioden avisa dekker. Jeg håper oppslagene ikke resulterer i en forsterket fryktkultur blant de ansatte eller engstelse hos brukere og pårørende. Det gagner ikke saken.»

TA ADRESSAS VALGOMAT: Hvilket parti er du mest enig med i Trondheim?