- Det er svært alvorlig for både offer og pårørende at man må vente så lenge før en avgjørelse er falt, sier Solveig Horne (Frp). Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren fikk en presentasjon av Støttesenter for fornærmede i straffesaker i Trondheim tirsdag ettermiddag.

Hun var svært imponert over jobben til landets eneste senter av denne typen.

- Offer synes det er godt å bli møtt av en person som gir dem svar, blant annet på hvorfor det tar tid med saken. De føler at de blir sett, sier hun til Adresseavisen.

Her kan du lese om hver enkelt sexforbryter som har fått redusert straff etter sommel

- Bør ikke skje

Adresseavisen har kartlagt hvor mange ganger sexforbrytere har fått lavere straff fordi sakene har hatt unødvendig lang saksbehandlingstid.

Undersøkelsene våre viser at sexforbrytere i 75 av de 224 straffesakene som har endt med domfellelse har fått lavere straff fordi politi, påtalemyndighet eller domstolene somlet.

I disse sakene er 102 personer blitt utsatt for overgrep eller andre sexforbrytelser. 82 av disse var yngre enn 16 år da de ble offer for en sexforbrytelse.

- Det er alvorlig at slike saker har blitt liggende så lenge. Det er en påkjennelse for disse barna, og det bør ikke skje. Jeg er derfor glad for at det er gitt tydelige signaler fra Justisdepartementet om at saksbehandlingstiden fra anmeldelse til påtaleavgjørelse skal reduseres. Slike saker skal prioriteres, sier hun.

- Det er også bra at politimesteren i Sør-Trøndelag beklager dette, sier hun.

LES MER (PLUSS): Hver tredje sexforbryter fikk lavere straff grunnet sommel

Muligheter for familiedomstol

1. oktober trådde den nye straffeloven i kraft. Den innebærer en skjerping av straffenivåene når det gjelder vold og overgrep mot barn. Horne mener at det er viktig at forbrytere får den straffen de skal ha.

- Hele kjeden må fungere slik at ingen får straffereduksjon. Jeg er glad for at vi har satt ned et utvalg som skal se på muligheten for en familiedomstol, sier hun.

Utvalget skal også se på hurtigspor i de alminnelige domstolene for enkelte sakstyper innenfor straffesakskjeden. Jusprofessor Hans Petter Graver skal lede utvalget, og de skal levere sin utredning innen 31. januar 2017.

Horne har blant annet besøkt familiedomstolen i New York, og ser klare fordeler med en særdomstol som tar seg av barne- og familiesaker.

- Mitt departement har ansvar for barneloven og barnevernsloven. Noen saker går i fylkesnemnda, noen går i en domstol. Det ville vært en styrke for familien og barna om man kan se hele familien under ett når man skal behandle saken. Man ville fått dommere som er spesialister i dette saksfeltet, forklarer hun.

Må klare tidsfristene

- Liggetiden kan også bli redusert, men det finnes jo ingen garantier. Utvalget skal få jobbe til 2017, og de skal se på hele domstolsstrukturen. Det blir et viktig arbeid, men i påvente av utvalget, så må både politi og domstol gjøre jobben effektivt og forsøke å forholde seg til tidsfrister, mener Horne.

Bistandsadvokatene forteller at mange klienter synes liggetiden er en voldsom påkjenning. Det er vanskelig for offer å komme seg videre før det foreligger dom i saken