foto
14. juli 1951: Gunnar Kjelaas tok en laks på 31,8 kilo tatt ved Nydalsdammen i Nidelva. Etterpå, samme dag, tok han en laks på 10,5 kilo. 15. juli fikk han en på 19,5 kilo og 17. juli en på 26,5 kilo. I løpet av fire døgn fikk Gunnar Kjelaas laks på til sammen nærmere 90 kilo. Foto: ADRESSEAVISENS ARKIV

Årets laksefiske er godt i gang, og for mange har drømmen allerede gått i oppfyllelse skal man tro laksebørsene fra trønderske vassdrag. I Gaula er det foreløpig Harri Jylhavouri som har årets rekord med 20 kilo, mens i Nidelva fikk Joar Myran en rugg på 19,2 kilo tirsdag morgen.

Se laksebilder fra årets sesong

62 år gammel rekord

Men dette blir uansett for småfisk å regne dersom de skal sammenlignes med Gunnar Kjelaas og hans lakserekord fra 14. juli 1951. Den kolossale fisken som til slutt møtte sin overmann ved Nydalsdammen i Nidelva veide 31,8 kilo. I løpet av 62 år er det ingen i Trøndelag som har klart å ta en større laks.

Etter fem-seks timer ble den sju år gamle hannlaksen kontrollveid av professor Erling Sivertsen ved Videnskapsselskapet. Andre vitale mål: 130 centimeter lang og 80 centimeter rundt buken.

- Da den bet på kjente jeg ikke noe uvanlig. Det første rykket sa meg at det var en stor fisk, men at det var en kjempe i andre enden av snøret, forsto jeg ikke før den kom opp, gjenfortalte Gunnar Kjelaas til Adresseavisens reporter i 1981, 30 år etter rekordfangsten.

- Dro som et lokomotiv

Det var klokka halv fem om morgenen at storruggen bet på kroken. Men det skulle vise seg å bli en ganske enkel kamp til tross for den formidable motstanden.

- Den gikk godt ut, dro som et lokomotiv. Jeg var forberedt på en seig kamp. Men laksekjempen gikk fort trøtt, fortalte Kjelaas, og anslo at det var mellom 20 og 30 minutter med kamp som måtte til før han kleppet til den.

- Tung som et fjell å trekke til bredden, fastslo han.

Omfavnet rekordlaksen

Men fiskelykken til Gunnar var ikke over, og i løpet av fire døgn innkasserte han laks på henholdsvis 10,5 kilo, 19,5 kilo og 26,5 kilo. Laksekongen hadde dermed nærmere 90 kilo laks på samvittigheten.

LES OG SE VIDEO: - Hit tar jeg aldri med noen

Historien om laksen spredde seg som ryktet om pizzasalg blant studenter, og engasjert laksefisker Carl Collin Hansen ble så ivrig at han måtte se laksen med egne øyne.

- Da han fikk se fisken ligge der på ei lang fjøl ble han så overveldet at han, uten å bry seg om at han gikk i i lys sommerkappe, bøyde seg ned, og omfavnet fisken!, fortalte Kjelaas.

Lærer å holde seg unna

Selv om laksekongen Gunnar Kjelaas har hatt rekorden i over 60 år, er det fortsatt mulig å få større lakser på kroken, skal vi tro Anders Lamberg i Skandinavisk naturovervåkning.

- Jeg svømmer mye i elvene for å telle fisker, og i noen vassdrag har vi sett laks som har vært større enn rekordlaksen i Trøndelag, sier han.

Men Lamberg forteller at det er en stor utfordring å få de gigantiske ruggene på kroken.

- De som har gytt flere ganger, biter sjeldnere. Det er akkurat som om de lærer underveis i livet at de skal holde seg unna, sier han.

Han tror mange undervurderer laksen, og tenker kun på fiskene som en klump med kjøtt.

- Det foregår mer i hodet på dem enn man tror.

Hører stadig historier

Kay Arne Olsen i Trondheim og omland fiskeadministrasjon (TOFA) forteller at det som regel bruker å bli tatt en rugg på over 20 kilo i de fleste trønderske elvene i løpet av en sesong.

- Men det er ikke tatt en laks på over 30 kilo i moderne tid. Vi hører jo stadig historier om folk som mistet lakser på nærmere 50 kilo ved Sluppenbrua, men vi vet jo ikke hvor reelle de er, sier han.

LES OG SE VIDEO: Her holder Randi bryllupslaksen

Olsen er likevel ikke kategorisk negativ til at det finnes laks på over 30 kilo i Nidelva.

- Jeg tror det hører til sjeldenhetene at man klarer å få tatt sånn laks, men vi har jo sett store fisker under telling på høsten. Jeg tviler likevel på at rekorden til Gunnar blir tatt med det første, sier han.

For øvrig kan det nevnes at Henrik Henriksen tok en laks på 35,9 kilo i 1928 i Tanaelva. Den ble strøket fra rekordlista fordi den ble veid etter at hode og innmat var borte. Den offisielle sportsfiskerekorden er det Nils Valle som innehar med en laks på 32,5 kg. Den ble tatt i Tanaelva i 1951, samme året som Gunnar Kjelaas satte sin trønderske rekord. Det skal også være tatt en 34 kilo tung laks i Suldalslågen i 1913.

foto
2. juni 1986: Knut Olsen tok en laks på 24 kilo i Gaula ved Kvål. Foto: ADRESSEAVISENS ARKIV
foto
25. juni 1985: Knut Arne Andresen sikrer seg en laks på 22,7 kilo i Gaula ved Kvål. Foto: ADRESSEAVISENS ARKIV