Åge Winges reportasje «Jenta i den gule genseren» vant både kategorien for «Levende bilder», fotoprisen og reportasjeprisen.

I kategorien «Levende bilder» vant Winge prisen sammen med redigerer Espen Bakken.

Den prisbelønte reportasjen handler om to år gamle Nour (2) – jenta i den gule genseren – gjennom tre dramatiske døgn på flukt mellom Ungarn og Tyskland i september i fjor. Winge fulgte familien Omar på deres ferd mot trygghet i Europa.

Samme Åge Winge mottok i februar den trønderske journalistprisen for samme reportasje.

LES REPORTASJEN HER (PLUSS): Jenta i den gule genseren

Hjertet som instrument

Polaris Media deler hvert år ut pressepriser for den beste journalistikkens om mediekonsernet har levert i året som har gått.

Juryen sier følgende om vinner-reportasjen:

- Vinnerbidraget demonstrerer med all tydelighet at hjertet også er et instrument i journalistikken.  Reportasjen er stilistisk stram, men rommer et bredt spekter av følelser, håp og drømmer.  Vinneren gjør ikke kjappe intervjuer for å haste videre til neste personlige tragedie. Han følger menneskene som er på flukt, han spiser med dem, sover med dem, ler med dem, ser sorgen i deres øyne.

Viktig å fokusere på kvalitet

- I en vanskelig tid for mediebransjen, der mange stillinger kuttes, er det viktig å fokusere på kvalitet og at journalistene gis mulighet til å komme seg ut dit historiene finnes. Det burde vært snakket mye mer om potensialet og viktighet av journalistikk, enn bunnlinjer og innsparinger. Tenk deg et demokrati uten aviser og uten journalister, sier Åge Winge etter at han innkasserte tre av seks priser onsdag kveld.

- Den beste journalistikken har aldri vært bedre enn den er nå. Jeg håper eierne skjønner at den kvaliteten bare kan bestå dersom det investeres i journalistikken, sier Winge.

Sterk historie

I  kategorien Fotoprisen uttaler juryen dette om bildet som Winge tok på denne reisen:

- Vinnerbildet forteller en svært sterk historie som berører oss dypt. Fotografen er tett på motivet uten at han påvirker situasjonen, og bildet er troverdig og ærlig.   Bildet viser kjærlighet mellom to mennesker: en bestefar og hans barnebarn. Han bærer henne mot det han sannsynligvis håper er en tryggere fremtid, og de uniformerte mennene i bakgrunnen forteller at dette ikke er en vanlig søndagstur.

Modig temavalg

Polaris delte i alt ut seks priser onsdag kveld. Prisen for beste kommentar i meidekonsernt gikk til Adreseavisens Terje Eidsvåg for kommentaren «Vi må snakke om Hege». Kommentaren som retter et kritisk blikk mot norske mediers manglende omtale av Hege Storhaugs bok «Islam den 11. landeplage» sto på trykk i Adresseavisen i desember.

LES KOMMENTAREN HER (PLUSS): Vi må snakke om Hege

I juryens begrunnelse for prisen heter det:

- Vinneren av denne klassen tar opp et svært aktuelt og vesentlig tema, og var en av få i denne kategorien som var modig i sitt temavalg.  I kommentaren rettes det et kritisk blikk på norske mediers manglende omtale av en nylig utgitt bok.   Kommentaren er velskrevet, og konkluderer med at boken «Islam- den 11. landeplage» har blitt ubehagelig aktuell gjennom manges bekymring etter Paris-terroren og flyktningstrømmen.

I kommentarklassen ga juryen hederlig omtale til Egon Holstad i iTromsø for kommentaren Kassadama på Rimi».

I klassen for de minste avisene i Polaris gikk nyhetsprisen til journalist Lars Otto Eide i avisa Hitra-Frøya for reportasjen «Skolen og fylket styrtrike på havbrukpenger.»

Pris til Teppefall

Mens det var Adresseavisen som stakk av med nyhetsprisen blant de store avisene i konsernet. Journalistene Jonas Alsaker Vikan og Ole Martin Wold sto bak artikkelen «Teppefall» som avdekket identiteten til de som står bak ett av de største dokumenterte narkotikanettverkene i Norge.

Juryen begrunner prisen på denne måten:

- Vinner av nyhetsprisen er banebrytende journalistikk.  Gjennom kreativ og systematisk søk på åpent og lukket nett, slettede nettsider, diskusjonsforum, sosiale medier samt spaning i Oslos gater, avdekkes identiteten til en av dem som står bak ett av de største dokumenterte narkotikanettverkene i Norge. I tillegg dokumenteres omfang av narkotikavirksomhet. Reportasjen er gjennomarbeidet med flere kilder som kvalitetssikrer funn og konklusjoner. Alt sammen formidlet med en innbydende og pedagogisk presentasjon og grafikk som fanger leseren gjennom hele reportasjen.

LES REPORTASJEN HER (PLUSS): Teppefall

Jonas Alsaker Vikan fikk også, sammen med Espen Rasmussen, hederlig omtale for en annen artikkel rundt et hemmelig nettverk som formidler dopingpreparater- «Jakten på Corleone».

Også Adressa-journalistene Mari By Rise og Lajla Ellingsen fikk hederlig omtale i denne kategorien for sin reportasje om 3254 alvorlige avvik i eldreomsorgen i Trondheim høsten 2015.

Mer heder

I klassen for beste reportasje ga juryen hederlig omtale til en gruppe journalister i Sunnmørsposten som sto bak reportasjen «Fjellet som trugar» om fjellet Åkerneset som kan rase ut i fjorden og forårsake enome ødeleggelser.

Også Adresseavisens Sæba Bajoghli og Berit E. Baumberger får hederlig omtale for sin reportasje fra miljøet rundt ikke-vestlige personer og deres meninger ære, æresrelatert vold og sterke begrensninger i enkeltpersoners liv i artikkelen «På æren løs.»

Her er alle prisvinnerne samlet. Foto: Frank Lervik