Bystyrerepresentant Kjetil Utne (59) fra Høyre er forberedt på å erte på seg en god del personer, ikke minst nynorskfolk.

Utne sitter i kultur-, idretts- og friluftskomiteen. Til møtet tirsdag foreslår han og partikollega Michael Setsaas (61) at alle veinavn i Trondheim kommune som benytter skrivemåten veg endrer dette til vei. Det var for ett års tid siden at han tok initiativet til en gjennomgang av byens navnepolitikk.

– I gamle Trondheim kommune ble alle veier skrevet med i, mens man i f.eks. Strinda skrev veg. Der veien startet i Trondheim, og gikk inn i andre kommuner, het det vei. Etter kommunesammenslåingen i 1964 mellom Trondheim, Strinda, Tiller, Leinstrand og Byneset har det ikke vært noen konsekvent skrivemåte på vei og veg. Det er på høy tid å rydde opp, mener Utne.

Opp i formannskapet

Han er spent på hva de øvrige sju medlemmene i komiteen vil stemme for. Uansett skal saken opp i formannskapet uken etter. Bystyret har gitt formannskapet myndighet til å fatte vedtak. Rådmannen er negativ ut fra et nytte- og kostnadsperspektiv. Det finnes rundt 2000 skilt som må byttes ut, og hvert skilt koster mellom 300 og 500 kroner.

Trondheim har rundt 1500 veier. Noen av disse heter gate, andre har skrivemåten svingen eller bakken i navnet.

– Er det verdt å bruke opp mot én million kroner på dette?

– Det er en tredel av hva en rundkjøring koster. Veinavn opptar folk. Det dreier seg om kultur, og de aller fleste sier vei, ikke veg.

Far var nynorskmann

– Hva tror du de som bruker nynorsk vil si?

– Jeg har full respekt for folk som snakker nynorsk, far var nynorskmann. Men dette dreier seg om Trondheim, og her sier vi vei. Rådmannen bes legge frem en sak om hvordan utskifting av skilting kan skje på en mest mulig kostnadseffektiv måte.

Utne liker ikke at Statens vegvesen kan endre navn på veier og bruer uten å spørre kommunen. Nå skal Nidelv bru endre navn til Nidelvbrua. Begrunnelsen er at folk flest sier Nidelvbrua.