- Jeg er så glad jeg har hukommelsen i behold, den er enestående, sier Tor Hansen (81).

Nå er han ute med sin fjerde bok, «Kjempelaks – forutsigelser og trolldom», hvor han beretter om fiskeopplevelser i Nidelva, med noen avstikkere til andre lakserike vassdrag.

- På noen kilometer elv har jeg verdensrekorden som aldri noen vil komme i nærheten av igjen, sier han. Hansen sikter til rekordlaksen på 26,1 kilo som han dro opp i juli 1977, sammen med fiskekamerat Vidar Hanger.

- Det finnes ikke lenger så stor laks i elva som i gamle dager. Han skriver bøkene sine med kulepenn, til krampa tar ham, bokstavelig talt.

- Jeg gjør også korrektur selv, forteller fiskeren, som ble tett fulgt opp av lokale medier på 70-tallet.

foto
26,1 kilo: «Det oppsto et basketak uten like da fisken hugg på kl. 02.10. Snella hvinte, stanga sto i en eneste krok. Som en torpedo skjøt laksen nedover elven, 210 meter snøre dro den med seg, men det floket seg på snella og utraset stoppet opp. Laksen ønsket imidlertid å fortsette og så sterk var den at båten med to karer i ble dratt med. Kampen pågikk i over førti minutter. Laksen rev og slet for å komme seg løs, spratt i lufta, rykket og dro», het det i Adresseavisen 25. juli 1977, etter at Hansen og Vidar Hanger hadde landet det som er blitt stående som Hansens største laks. Foto: Adresseavisens arkiv

Storlaksen som glapp

I den nye boka forteller han om oppveksten og hans nitide studier av elva og grundige forberedelser til fisketurene. Hansen gir også leserne et innblikk i junidagen en gang tidlig på 70-tallet da han mener å ha hatt en monsterlaks på 43,1 kilo på kroken. «På bakgrunn av alle mine uforklarlige forutsigelser, over en periode på 30 år, dukker den stadig opp den dag i dag, 50 år, etter, enten i drømme eller i våken tilstand: 43,1 kilo!!!», skriver han. Dessverre fikk han den aldri på land og Hansen skildrer på levende vis historien om storfisken som glapp. En annen frisk historie handler om da Hansen og Vidar Hanger traff på en svært lakseinteressert ung kvinne langs elvebredden. Fiskeduoen ble både overrumplet og målløse av kvinnens ublyge framferd.

- Vidar slapp laksen han hadde og gapte som en hannlaks i gytetiden. Men det skjedde ikke noe gæli, det var på lysdag og offentlig plass, ler Hansen.

foto
Tor Hansen fra Tempe (til høyre) var «storfiskeren» og Nidelvas laksekonge på 70-tallet. To år på rad hadde han tatt Norges største laks (25,2 og 26,1 kilo), den på bildet lå an til å bli den tredje på rad (22,3). Men ikke nok med det: To ganger hadde han tatt Europas største laks (1972 og 1977)! Hansen poengterte at uten hjelp av Vidar Hanger (t.v.) hadde denne laksen neppe kommet på land. Adresseavisen 28/8 1978.

- Rare evner

«Knapt noen annen sportsfisker har noensinne oppnådd slik blest omkring sin hobby som Tor Hansen», fastslo journalist Rolf W. Thanem i Adresseavisen da lakselegenden fylte 50 i 1985.

foto

- Jeg har opplevd så mye og det jeg skriver er sant. Jeg kan ikke lyve, mange av de personene som er nevnt i bøkene lever fortsatt, sier Hansen, som ble viden kjent for sin evne til å forutsi fangst, med nøyaktige kilosmål. Det var nyttig på mange måter, men ble etter hvert mer en plage enn en glede. Det var ikke moro å vite at det kun ville bli tatt én laks i en konkurranse, og at det attpåtil ville bli ham selv som tok den. Han kunne våkne om natta og drømme om laksefangst. Folk stilte seg opp langs elvebredden for å se om det virkelig var sant, det folk sa om at Tor Hansen kunne forutse fangsten.

- Det er noen rare evner jeg har fått, fastslo Hansen i et stort intervju i Ukeadressa i 2015.

foto
Egil Hermstad (til venstre) og Tor Hansen gratulerte hverandre med dagens fangst i Nidelva. Tre storlaks på noen få timer er sjelden kost i nærheten av bykjernen. Kjempen på 21 kilo nærmest, deretter en på 17 og en på 14 kilo. (Adresseavisen 21. juli 1971).
foto