- Dette er en veldig stor gave, sier daglig leder Dag Aakre i Kirkens Bymisjon.

Han sier det er sjelden de får så store gaver.

- Det er gledelig for oss, og vi ser det som en sterk anerkjennelse av arbeidet at de velger oss, sier Aakre.

- Gir mulighet til å tenke større

- Vi har ikke opplevd å få store gaver fra en organisasjon. Vi har fått store beløp som arv, men ikke gaver, sier leder for omsorgssenteret til Frelsesarmeen, Britt-Marit Sundberg, som også er veldig glad for gaven fra Handelsreisendes Forening.

- Det gir oss nye muligheter i arbeidet med barn og unge, som vi har fokus på for tiden. Vi har ikke konkrete planer for hva vi skal bruke gaven til, men det gir oss mulighet til å tenke større, sier Sundberg.

Heller ikke Kirkens Bymisjon har bestemt hva de skal bruke gaven på. Aakre påpeker at de jobber både med barn og rusmiljøet.

foto
Styreleder Jørn Aas (til venstre) og sekretær Jørgen Langlie i Handelsreisendes Forening overrakte gavesjekken til offiser Elin Kyseth i Frelsesarmeen.

- Avhengig av gaver

Både Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon er helt avhengige av gaver for å gjøre arbeidet sitt.

- Mye av arbeidet vårt er helt avhengig av gaver. Vi har 20 ulike virksomheter, og mange av dem er avhengige av gaver enten fra privatpersoner, foreninger eller næringslivet. Noe av arbeidet drives bare av innsamlede midler og gaver, sier Aakre.

Handelsreisende og styreleder i Handelsreisendes Forening Trondheim, Jørn Aas, forteller at de etter innspill fra medlemmene velger hvilke veldedige formål som skal få årets gave.

- Vi tar det opp på årsmøtet og medlemmene kommer med forslag. I år ble det Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen. Vi ønsker at de skal bruke pengene i Trondheim, sier Aas.

Ukeadressa var med tur og i foreningslokalene til Handelsreisendes Forening i fjor høst. Les den her.

- Gir bort hvert år

Han forteller at intensjonen er at pengene skal tilfalle organisasjoner som gjør en prisverdig innsats i Trondheim og Trøndelag. I fjor var det Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) i Sør-Trøndelag som fikk den rause gaven på én million kroner, og i 2016 fikk Kreftforeningen.

Pengene som gis bort kommer fra overskudd etter salget av foreningens bygård i Sandgata 15.

- Vi har bestemt at vi gir bort penger hvert år, sier Aas.

Handelsreisendes Forening Trondheim har 83 medlemmer. Aas (66) er fortsatt er handelsreisende. Han forteller at det er mange pensjonister i foreningen, og noen yngre i midten av 40-årene.

- Jeg er handelsreisende og reiser i Nord- og Midt-Norge. Jeg har drevet i sportsbransjen tidligere, men er nå agent for snøskuter- og motorsykkelbekledning, sier Aas.