Hjalmar Christian Haalke (1894-1964) var trondhjemsgutt med etternavnet Hansen i 25 år. I 1919 sa han til Adresseavisen: «Mitt nye navn?... Jo, jeg liker det bra, det er jo adskillig bedre end at bære det noget prosaiske navn Hansen.» Årsaken var visstnok navneforveksling.

Sterke familiebånd

Hjalmar var født på Bakklandet, men bodde litt i Trondhjem, litt i Vadsø, før han som 12-åring ble trondhjemmer. Faren, Hartvig Julius Hansen, jobbet i hurtigrutetrafikk på Nord-Norge, moren het Therese Nilsdatter. Hjalmar fikk tre søsken: Trygve, som ble en viktig støttespiller, Therese og Eva. Samholdet mellom dem var sterkt og skyldtes kanskje at ingen av dem fikk barn. Alle skiftet navn til Haalke, og alle ble gravlagt ved siden av foreldrene i Oslo, ingen sammen ektefellene sine.

«De tre»

Interessen for tegning fikk Hjalmar tidlig. «De tre» (trøndermalerne) var et resultat av vennskapet med Ørnulf Ørstad og Roar Matheson Bye.

I motsetning til de to andre var Hjalmar den beskjedne. Han følte stort ansvar for søsknene og bidro økonomisk ved å ekspedere i butikk. «De tre» debuterte i 1913 med utstilling i Søndre gate, de neste to årene viste de seg frem i Trondhjems Kunstforening.

Hjalmar Hansen flyttet til Kristiania i 1915, etter de andre to. (Ørstad døde i 1916.) Der kom han i lære hos Eivind Nielsen og gikk også Statens håndverks- og kunstindustriskole.

Sammen Matheson Bye ble han i 1921 elev hos fransk-brasilianeren Pedro Araujo i Paris, som kom til å bli Haalkes viktigste lærer.

Til Odalen

Flere malerturer til Sør-Odal der tremenningen Magnhild Camilla Kvaale (fra Vikna i Nord-Trøndelag) bodde, førte til giftermål i 1923. De levde i lange perioder atskilt, hun i Odalen som lærer og senere forfatter, han i Oslo med malingen.

Sin første separatutstilling hadde Haalke i Oslo i 1926. Senere ble det mange visninger, blant andre Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen og den norske utstillingen i Paris.

Middelhavet gjorde inntrykk

I 1930-årene solgte Haalke bra, han fikk stipend og kunne reise. Da «oppdaget» han Middelhavet, og mange av hans beste bilder er derfra. Hjalmar og Magnhild kjøpte i 1939 Vikestad, hjemgården hennes i Nord-Trøndelag. Men en odelsrettssak gjorde fort slutt på trønderlivet. Haalke bodde den siste tiden på Lillehammer.

Hjalmar Haalke er kjent for sine landskapsbilder og bymotiver.

Foto: INGRID J. BRISSACH
Foto: INGRID J. BRISSACH
Foto: INGRID J. BRISSACH