19-åringen er tiltalt etter mordbrannparagrafen og for betydelig skadeverk etter brannen på Kieglekroa natt til fredag 5. desember i fjor. Mordbrannparagrafen har en strafferamme på mellom to til 21 års fengsel.

– Tiltalen går i det vesentligste på overtredelse av paragraf 148 i straffeloven, som går på det å stifte en brann som kan sette liv i fare eller medføre betydelig skade på eiendom, sier statsadvokat Unni Sandøy ved Trøndelag statsadvokatembeter til NRK, som først omtalte saken.

La ut video på Snapchat

Ifølge gjerningsbeskrivelsen i tiltalen tok mannen en brennende fakkelboks fra inngangen til Kieglekroa i Holstveit og brukte denne til å tenne på brennbart materiale inne i en bod. Allerede samme dag som brannen ble det kjent under et fengslingsmøte at to vitner hadde sett ham i befatning med fakkelbokser.

Tiltalte filmet selv brannen på Snapchat og la den ut på «My Story», slik at alle hans kontakter på bilde- og videodelingstjenesten fikk se dette.

På andre Snapchat-videoer skrev han også samme natt «Lage brann i byn æ sjø», før han senere sendte: «Ble litt verre enn æ trodd». Dette fremgår i kjennelser fra Sør-Trøndelag tingrett.

Skader for mer enn 20. mill

Ifølge tiltalen førte brannen til skader for mer enn 20 millioner kroner. I tiltalen tas det forbehold om at det kan bli fremsatt sivile krav under behandlingen av saken.

- Men når det er skader for så store verdier, vil det forundre meg om at dette ikke blir behandlet i en egen sak. Slike forbehold er vanlig at vi legger frem i tiltaler, for sikkerhets skyld, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til adressa.no.

- Beboere kunne omkommet

Tiltalen omhandler mordbrannparagrafen, til tross for at ingen ble skadet. I tiltalen påpekes det at utfallet kunne vært langt verre.

- Det var nærliggende fare for at Thon Hotell Prinsen og trehusbebyggelsen i nærheten kunne bli antent med ytterlige påfølgende skader i betydelig omfang og verdi. Evakuering fra omkringliggende boliger ble gjennomført. En eller flere av beboerne som oppholdt seg i disse boligene kunne lett ha omkommet, dersom brannen ikke var blitt oppdaget og varslet i tide, heter det i tiltalen.

Dette vil blant annet bli begrunnet i en rapport fra en brannsakkyndig når saken kommer til tingretten.

Saken mot 19-åringen starter mandag 22. juni. Det er satt av tre dager til behandling av saken.