Anne-Sofie Berg i Trondheim bydrift viser frem den store sprekken som er årsaken til at treet må felles. Foto: MORTEN ANTONSEN

Flere beboere i Ila i Trondheim er i harnisk etter at det ble kjent at Trondheim bydrift skal felle et gammelt eiketre som står like ved Ila skole. Treet er over 300 cm i omkrets. Mandag formiddag vil det være historie.

- Jeg synes det er tragisk at eika blir felt uten at det har vært en skikkelig diskusjon. Jeg mistenker at bydrift velger den enkleste løsningen, sier beboer Siri Stensås Nilsen opprørt.

Startet underskrifts- kampanje

Trondheim Bydrift har funnet ut at treet har en stor sprekk i den ene hovedstammen. Den kan utgjøre en risiko for både skolebarn og trafikanter.

- Sprekken er omfattende og den kan ikke beskjæres bort. Vi ble gjort oppmerksom på dette da vi skulle fjerne noen greiner etter forespørsel fra Ila skole, sier Jan Røising i Trondheim bydrift.

Beboerne har startet en aksjon og har en underskriftskampanje for å bevare treet.

- Trondheim bydrift så en sprekk for to år siden. Hvorfor gjorde de ikke noe den gangen, spør Stensås Nilsen oppgitt.

Må tenke sikkerhet

Røising forteller at det naturlig at det oppstår sprekker i trær, men for to år siden utgjorde ikke sprekken noe fare.

- Nå er skaden så alvorlig at vi må gjøre noe. Dessuten handler dette om plassering. Hadde treet stått i en park så hadde kommunen uten tvil satt inn større ressurser for å bevare det, sier han.

Trondheim kan ikke skilte med mange gamle eiketrær. Siden dette eiketreet står inntil en skole, med både fortau og vei på hver side, har det blitt besluttet å felle treet.

- Dette handler om sikkerhet. Vi må ta ansvar for det, mens andre kan kjøre på og si «bevar, bevar». Det har ikke vi råd til å gjøre, forklarer Røising.

- Del av kulturen i Ila

Stensås Nilsen mener treet er en grønn lunge i et byrom som ellers er dominert av betong, asfalt og murstein. På våren er eika et nydelig skue.

- Det er et stort tap for Ila, og Trondheim dersom treet blir fjernet. Ingen vil at treet skal ramle i hodet på elever eller bilister, men jeg synes det har gått veldig fort. Det har ikke vært diskutert noen mulighet for å ta vare på det, sier hun.

På grunn av påskeferie, vil ikke den engasjerte beboeren være i nærheten av treet når det faller i bakken.

- Hadde jeg vært hjemme, så hadde jeg vært fristet til å lenke meg fast til treet. Det er ikke bare et tre, det er en del av kulturen i Ila, sier hun.

Kan ikke bruke bolter

På treet har det også kommet opp illustrasjoner som viser hvordan man kunne ha boltret fast treet. Denne redningsaksjonen har også Røising i Trondheim bydrift registrert.

- Vi oppdaget sprekken for litt over ei uke siden. Jeg fotograferte stammen og viste bildene til Erik Solfjell som er en av Nordens fremste treeksperter. Han ga et entydig svar etter å ha sett bildene: Treet må ned. Dersom vi fester gjennomgående bolter i treet så åpner vi det for mikroorganismer, og det forkorter levetiden på treet, forklarer Røising.

Han har full forståelse for at mange synes det er vemodig at treet må fjernes. Han lover at det kommer opp et nytt eiketre på samme plassen.

- Treet vil bli felt på mandag. Den avgjørelsen er tatt. Men jeg vil understreke at vi planter langt flere trær enn vi tar ned. Dette er en av de få gangene at publikum engasjerer seg. Det vi vanligvis får kjeft for er at vi ikke tar bort trær, og blir sett på som tullinger som alltid vil ta være på de grønne lungene, sier Røising.

- Gjorde vondt å felle bjørketrær

Årsaken til at Trondheim bydrift forsøker å være åpen i forkant av trefellingen er at mange vil se en stubbe på mandag.

- Det kommer gjerne en «ekspertuttalelse» om at treet ikke har råte i stubben. Men treet kan fortsatt utgjøre en risiko, sier han, og innrømmer at det ikke alltid er like gøy å gjøre jobben sin.

- I Elvegata måtte jeg ta ned flere bjørketrær i fjor. Det gjorde meg oppriktig vondt. Det er en mager trøst at jeg skal plante nye, sier han.

Uansett hvor mange som skriver under på kampanjen, så vil Anne-Sofie Berg og Jan Røising i Trondheim bydrift felle treet mandag. Foto: MORTEN ANTONSEN
Treet står like ved Ila skole og utgjør en fare for elever og bilister ifølge bydrift. Foto: MORTEN ANTONSEN
- Treet er ikke bare et tre, men det er en del av kulturen i Ila, mener beboer Siri Stensås Nilsen. Foto: ESPEN BAKKEN