47 år gamle Grete Øiamo begynte med naturfotografering for om lag tre år siden. Etter en lengre sykdomsperiode, begynte hun å gå tur langs Nidelva i Klæbu for å komme i form.

- Jeg hadde med meg mobilen, og så en del fine motiv. Etter hvert kjøpte jeg et speilreflekskamera. Når jeg går ut med kamera, kommer jeg som regel tilbake med ett bilde eller to, sier hun til Adresseavisen.

- Glad i nordlys

Hun begynte å dele bildene på Facebook og Instagram, og responsen var overveldende. De vakre landskapsbildene får ofte hundrevis av «likes».

- Jeg er lidenskapelig opptatt av stemning og lys. Jeg er spesielt glad i nordlys og solnedganger, sier hun.

Visit Norway og Facebook-gruppa «Norge i bilder» bruker stadig vekk Øiamos bilder.

- Man merker med en gang at det blir mye visninger og delinger når man får drahjelp av disse. Nå har jeg fått meg jobb i Online fotokurs, og skal være kontaktperson for dem i Norge. Nå håper jeg hobbyen blir et levebrød, forteller hun.

Før jul fikk Øiamo en forespørsel om utstilling av bildene i galleriet til Oppdal kulturhus. Øiamo er opprinnelig fra Oppdal, men bor nå i Klæbu.

- Jeg sa ja, og tenkte at dette ville bli både artig og skummelt. Jeg har aldri hatt en fotoutstilling før, forteller hun.

Tok 1000 bilder på samme dag

18. mars åpner utstillingen i Oppdals storstue, og Øiamo forteller at det har vært vanskelig å plukke ut 20 bilder av de tusenvis av bildene hun har tatt.

- Det blir en del bilder fra Oppdal, men også noe fra Fosen, Trollheimen og Nidelva, sier hun.

Øiamo er selvlært, og da hun skulle lære seg de manuelle innstillingene gikk hun grundig til verks.

- Jeg satte meg ned på en stein ved Nidelva, og tok 1000 bilder med forskjellige innstillinger. Jeg la inn bildene på pc og studerte hvordan de ble. Det var tidkrevende, men jeg lærte utrolig mye på denne dagen, sier hun.

Hobbyen har også ført til nye bekjentskaper. Det er flere av naturfotografene i Trøndelag som holder kontakten, og varsler hverandre om gode værforhold. Men kan det bli for mye av det gode?

- Jeg er absolutt ikke lei fotografering ennå. Jeg har jo bare holdt på i tre år, sier Øiamo.

- Massiv respons

Kurderen Aziz Nasuti er geofysiker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) på Lade i Trondheim. Men på fritiden knipser han fargesprakende bilder. Han spurte Sirkus Shopping om de var interessert i å vise frem bildene i galleriet på kjøpesenteret.

- De var veldig opprømt, og fortalte at det var første gang en fotograf fikk stille ut sine verker. Tidligere har de hatt malere og grafikere, sier han.

Utstillingen åpnet 9. februar og varer til 7. mars. Nasuti forteller om svært positive tilbakemeldinger fra publikum.

- Det har vært massivt med hyggelige tilbakemeldinger på nettsiden og på Facebook. Mange får et annet syn på byen de bor i. De forteller meg at de synes den er vakrere etter å ha sett bildene, sier han.

- Inspirerende

Han valgte ut 26 bilder, og fokuserte på bilder som viser kjente bygninger i Trondheim. Utstillingen heter «Trondheim i farger», og Nasuti er kjent for å ha bilder med sterke farger.

- Jeg tror folk liker å se bilder hvor det er noe gjenkjennelig, men hvor de likevel får seg en overraskelse over detaljene. Men jeg har supplert med noen bilder fra Bymarka også.

Naturfotografen forteller at det har vært utelukkende positivt å ha fotoutstilling.

- Det har vært en svært hyggelig opplevelse. Det har vært inspirerende med så mange fine tilbakemeldinger, sier han.

- Vekker interesse

Bildene til Nasuti har fått stor oppmerksomhet fra nasjonalt og internasjonalt publikum. Han har over 114 millioner sidevisninger på sine bilder på sosiale medier.

Senterleder Trine Foosnæs ved Sirkus Shopping mener Nasuti har mange fantastiske bilder fra Trondheim som det var hyggelig å vise frem i galleriet.

- Ut fra responsen i galleriet, så er nok dette noe som vekker stor interesse blant Trondheims innbyggere, sier hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

foto
Grete Øiamo har over 2000 følgere på Facebook og 3200 følgere på Instagram. Nå blir bildene hennes fotoustilling. Foto: PRIVAT
foto
Geofysikeren Aziz Nasuti er lidenskapelig opptatt av fotografering. Foto: Erasmus Westphal