Ankesaken i Vibeche-drapet fikk en høydramatisk start i Frostating lagmannsrett i går.

49-åringen som møtte tiltalt for drapet på Vibeche Sofie Falck Danielsen (48) erkjente drapet og trakk anken over skyldspørsmålet. Deretter forklarte han at det var hans 36-årige eks-samboer som hogde Danielsen med øks gjentatte ganger.

Saken mot den 36-årige kvinnelige rullestolbrukeren hadde blitt henlagt etter bevisets stilling i fjor, fordi påtalemyndigheten mente de ikke kunne bevise at hun var med på å utføre drapet. Inntil i går hadde 49-åringen forklart at han ikke husket hva som skjedde drapsnatten.

Siktet for forsettlig drap

Med gårsdagens forklaring, har imidlertid påtalemyndigheten kommet frem til at de har grunnlag til at de på nytt kan sikte kvinnen.

- Hun er siktet for forsettlig drap, på samme grunnlag som det 49-åringen ble tiltalt og dømt for, sier politiadvokat Mette Kollstrøm ved Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

36-åringens forsvarer Thomas Øiseth, opplyser at klienten nekter straffskyld etter siktelsen og begjærer seg løslatt.

Kollstrøm sier at de vil be om at kvinnen blir varetektsfengslet i åtte uker. Grunnlaget til at de ønsker henne fengslet er allmennhetens rettsfølelse eller at siktede vil skape utrygghet dersom hun går fri.

- Hun er ikke avhørt, og vi vil heller ikke legge opp til å stille henne spørsmål under fengslingsmøtet. Vi har masse avhør med henne fra før av. Så vil vi på nytt avhøre henne etter fengslingsmøtet, sier hun.

- Er det andre etterforskningsskritt som er aktuelle før saken sendes til påtaleavgjørelse?

- Det kan jeg ikke svare på, sier Kollstrøm.

Hevder hun vasket hund

Da saken ble behandlet i tingretten var det ikke tvil om at den dømte 49-åringen hadde utført drapet, men tvilen gikk i at han hadde gjort det alene. Den nå siktede 36-åringen forklarte i tingretten at hun vasket en hund på et bad da drapet skjedde. I dommen fra tingretten slås det imidlertid fast at «det er klart at» både 49-åringen og den nå siktede kvinnen var til stede på soverommet da drapet ble begått.

Dette begrunnes blant annet med at det er påvist blodsprutflekker på en T-skjorte retten mente tilhørte 36-åringen. Dette tydet på at kvinnen «ikke var mer enn ca. en meter fra Falck Danielsen da hun ble drept», ifølge dommen.

- Skrev trusselbrev

36-årige kvinnen var også med å frakte Falck Danielsen fra leiligheten hun ble drept i Kjøpmannsgata til Marinen. De brukte 36-åringens elektriske rullestol, og hun satt oppå det innpakkede liket mens 49-åringen syklet ved siden av. På Marinen ble avdøde dumpet i Nidelva.

Da 36-åringen var varetektsfengslet, før saken mot henne ble henlagt, skrev hun et trusselbrev til eksen fra cella, ifølge to kjennelser fra Sør-Trøndelag tingrett.

Brevene ble ikke sendt, men ble funnet på hennes celle.

Ifølge kjennelsene skrev hun:

«Du kan prate meg inn i dette, eller ut ... » og «Du kan snakke meg ut av dette eller inn i det. Men hvis du velger deg selv og drar meg inn i detta blir du faan meg ikke gammel XXXX (de fire første bokstavene i navnet til samboeren - journ. anm.).»