To uker etter at Rita Ottervik og Ap kapret makten i Trondheim for fjerde periode på rad, er det nye formannskapet i byen klart. Ap får fire kommunalråder, med ordfører Rita Ottervik i spissen.

Våken hele natta

Partiets gruppeleder, Geir Waage, fortsetter i formannskapet. Det gjør også Sissel Trønsdal.

Det nye kortet er Marek Jasinski (29), som er en av ti AUF'ere som nå tar plass i bystyresalen.

Han erstatter Eirik Schrøder (22) - som ble landets yngste kommunalråd da han gikk inn i formannskapet våren 2014. Nå blir Schrøder i stedet leder i den viktige oppvekstkomiteen.

Jasinki var tidligere leder i Trondheim Rødt, men meldte seg ut i kjølvannet av den såkalte Byrkjeflot-saken for halvannet år siden.

- Jeg har ligget våken i hele natt, jeg fikk ikke sove etter at det ble enstemmig vedtatt at jeg blir Aps nye kommunalråd, ler Jasinski da Adresseavisen ringer tirsdag morgen.

- Rødt ikke riktig

Han gleder seg til den nye jobben som topp-politiker.

- Det blir flott å jobbe sammen med det fantastiske laget vi nå har. Nå gleder jeg meg til å gjennomføre vår politikk, sier han.

- Du er tidligere Rødt-politiker. Vil det merkes?

- Rødt var ikke det riktige partiet for meg. Det er ikke alltid det første partiet er det beste partiet. Nå har jeg kommet hjem, forsikrer Jasinski.

Grønn varaordfører

I kjølvannet av brakvalget blir De Grønnes Hilde Opoku ny varaordfører i Trondheim - den første politikeren De Grønne får i et slikt verv. Og etter at Venstre valgte å gå over til sentrum-venstrealliansen, blir også Jon Gunnes ny kommunalråd.

Tidligere varaordfører Knut Fagerbakke erstattes av SVs gruppeleder Ottar Michelsen, og KrFs Geirmund Lykke blir en av kommunalrådene som fortsetter fra forrige periode.

Tre på borgerlig side

Til sammen har sentrum-venstrealliansen åtte kommunalråder, mens de borgerlige partiene sitter igjen med tre: Høyre får to kommunalråder og Frp én. Det er Frps kommunalråd i dag, Elin Marie Andreassen, som fortstter i formannskapet.

Høyres ordførerkandidat, Yngve Brox, sier partiets innstilling på kommunalråder og komiteledere er klar, men at gruppemedlemmene ennå ikke er orientert.

- Etter at jeg har tatt ringerunden, er vi klare til offentliggjøre navnene, opplyser Brox.

Sjekk hvordan valget gikk i din kommune

Güven leder byutvikling

Aps Ferhat Güven blir ny leder i byutviklingskomiteen, mens tidligere leder i Trondheim Ap, Rune Olsø, fortsetter som nestleder i kontrollkomiteen. Høyre skal fortsatt lede denne komiteen, men det er ennå ikke kjent om dagens leder Rolf Jarle Brøske fortsetter - eller om han får en erstatter.

AUF'er Julie Indstad Hole (19) blir ny nestleder i kulturkomiteen, som skal leder av Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen.

Ingvill Kvernmo blir Aps fraksjonsleder i finanskomiteen - som skal ledes av Høyre. Aps Turid Stenseth blir partiets fraksjonsleder i helse - og omsorgskomiteen, som skal ledes av Sp-topp Marte Løvik.