Det medisinske teamet til Hawking har lagt ned reiseforbud for ham. Planen var at professoren skulle komme til Trondheim med eget fly fredag. Starmus-festivalen bekrefter dette til Adresseavisen.

- Han vil ikke være fysisk tilstede, men vi jobber med gode løsninger for at hans foredrag skal bli formidlet til festivaldeltakerne og allmenheten, sier Trond Singsaas. Han er prosjektleder for NTNU Starmus.

Uten den største stjernen

Dermed har Starmus mistet sitt største trekkplaster. Planen var at Hawking skulle holde festivalens hovedforedrag tirsdag i neste uke. Etter foredraget med temaet «Menneskehetens fremtid», skulle han også delta på den høytidelige utdelingen av Stephen Hawking-prisen for fremragende forskningsformidling.

Kronprinsparet skal etter planen delta på Starmus tiirsdag og onsdag. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og kulturminister Linda Hofstad Helleland er også ventet til festivalen, men noe møte med Hawking blir det altså ikke for noen av dem.

Svært alvorlig sykdom

Stephen Hawking fikk diagnosen ALS som 21-åring. Han fikk vite av legene han hadde ett eller to år igjen å leve. Det viste seg imidlertid at han hadde en type av sykdommen som utviklet seg sakte. Professoren fylte i år 75 år. Hawking er helt lammet, sitter i en elektrisk rullestol og kommuniserer med omverden gjennom å bevege noen ansiktsmuskler som oppfanges av en datamaskin og gjengis i skrift og tale. Det kan tenkes at Hawkings foredrag vil bli avspilt uten at professoren er til stede.

Ofte endringer

For dem som kjenner Hawking er neppe avlysningen den helt store overraskelsen. Det skjer ofte endringer i hans program på grunn av helsetilstanden. Etter pressekonferansen i London for Starmus i Trondheim skulle Hawking spise lunsj sammen med Edvard Moser og Starmus-ledelsen. Den ble kansellert på grunn av helsemessige årsaker.

foto
Hawking er en eventyrlysten mann. På bildet får han sin drøm om å være vektløs oppfylt gjennom å stupe med et spesialfly. Foto: Scanpix