- Etter helgen er det «krig», og da vil skipene ligge utenfor Trondheim og nordover, sier Ivar Moen, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Stor samling

Noen skip har allerede ankommet Trondheim havn. Fregatten «HMS Sutherland» og søsterskipet «HMS Duke» ankom onsdag, og er to av over 20 skip som skal delta i årets «Cold Response». Moen sier de vil være godt synlige i bybildet.

- Det kommer til å være en stor samling militære fartøy i Trondheim i helgen. De vil ligge til kai frem til øvelsen starter neste uke, sier Moen.

De har øvd på norske vinterveier på Lånkebanen. Likevel havnet amerikanske marinesoldater utfor veien i Verdal.

Ubåt-jakt

- For mange av dem som er om bord er dette deres første utenlandstur, og de er veldig spente, sier kommandør Trish Kohn i en pressemelding.

Hun er kaptein for «HMS Sutherland», en fregatt som spesialiserer seg på å jakte ubåter. Fregatten har et mannskap på 180 personer, som alle gleder seg til oppholdet.

- Jeg er veldig fornøyd med å besøke et land jeg ellers ikke ville fått sett om det ikke var for «the Royal Navy», sier ingeniør-teknikker Ashley Rippon.

Se Natos bilder fra Cold Response-øvelsen 2014.

Åpent skip

Skipene skal delta i øvelsen sammen med Natos stående maritime styrke (SNMG1) og flere andre allierte, opplyser Forsvaret i en pressemelding. SNMG1 består av to norske corvetter i skjold-klassen, og tre utenlandske fartøy:

«ESPS Alvaro de Bazan» (F101). Et spansk flaggskip av klassen F100 fregatt.

«HMS Iron Duke» (F234). En britisk type 23 fregatt.

«ESPS Cantabria» (A15). Et spansk krigssuppleringsskip.

De tre skipene vil være åpent for publikum på lørdag og søndag, klokken 10.00-12.00. De to spanske skipene vil holde til på Brattøra, mens den britiske fregatten kan besøkes i Ila.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.